Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Συγκέντρωση υπογραφών για επανάληψη εκλογών

Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου ξεκίνησαν χτες τη συλλογή υπογραφών για την επανάληψη των εκλογών στους δήμους Βόρειας Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ, με φόντο τις διεργασίες αναθέρμανσης των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου (οι οποίοι πλειοψηφούν συντριπτικά στους εν λόγω δήμους) απείχαν από τις δημοτικές εκλογές που οργάνωσε η Πρίστινα. Η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 3%, ωστόσο η Πρίστινα επιχείρησε να επιβάλει τους δημάρχους που «εκλέχθηκαν» με αυτήν τη διαδικασία, ενώ έστειλε στο βόρειο Κόσοβο ισχυρές δυνάμεις καταστολής απέναντι σε επεισοδιακές μαζικές διαδηλώσεις των Σέρβων της περιοχής.

ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν εδώ και καιρό επανάληψη των εκλογών, στο πλαίσιο των προωθούμενων ευρωατλαντικών σχεδίων για «εξομάλυνση σχέσεων» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Επιπλέον, πριν από κάποιες βδομάδες Σερβία και Κόσοβο ακύρωσαν προηγούμενες αποφάσεις τους για την υποχρεωτική αντικατάσταση των πινακίδων σε οχήματα από την άλλη πλευρά, θέμα για το οποίο οι τόνοι είχαν ανέβει επίσης εκατέρωθεν.

Για να οριστούν νέες εκλογές στους επίμαχους δήμους πρέπει καταρχάς να συγκεντρωθούν υπογραφές τουλάχιστον από το 20% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αφού επικυρωθεί η γνησιότητά τους, προκηρύσσεται δημοψήφισμα για την καθαίρεση των δημάρχων που προέκυψαν από τις αρχαιρεσίες του περασμένου Απρίλη.

Εφόσον η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα θα είναι έγκυρο και η Πρόεδρος του Κοσόβου υποχρεούται να προκηρύξει νέες δημοτικές εκλογές μέσα σε 1,5 μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ