Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
Σήμα για ολόπλευρη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο Γάλλος Πρόεδρος έταξε νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, «καταδίωξη» των ανέργων και νέες περικοπές για «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών

Από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Μια «Γαλλία της κοινής λογικής και όχι της ταλαιπωρίας» υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης παρουσίασε τους άξονες για τις επόμενες αντιλαϊκές ανατροπές και αναδιαρθρώσεις που ιεραρχεί η κυβέρνησή του, με φόντο την όξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού εντός και εκτός ΕΕ και ενώ πληθαίνουν τα σημάδια μιας νέας ύφεσης.

Απευθυνόμενος στο γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει ότι φουντώνει η κόντρα για το μερίδιό του σε μια σειρά σημαντικές αγορές, ο Μακρόν είπε ότι χρειάζεται μια Γαλλία που «θα «παράγει περισσότερο και θα καινοτομεί περισσότερο», μια Γαλλία που «θα είναι ισχυρότερη, αν κερδίσει ξανά την οικονομική της ανεξαρτησία».

Σε αυτό το πλαίσιο, έταξε νέα μέτρα στήριξης για να «απελευθερωθούν» ακόμα περισσότερο «αυτοί που δρουν, που καινοτομούν, που τολμούν». Ξεκαθαρίζοντας δε ότι στην πραγματικότητα μιλά για το περιβόητο «επενδυτικό περιβάλλον», παρατήρησε πως «υπάρχει ακόμα μεγάλη πολυπλοκότητα που αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες, τους βιομηχάνους, τους εμπόρους, τους αγρότες, τους τεχνίτες» και δήλωσε ότι έχει ζητήσει να καταρτιστούν νέα μέτρα για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, για θέματα όπως η «μείωση προθεσμιών» (για πιο ευέλικτη μεταπήδηση κεφαλαίων από τον έναν κλάδο στον άλλο, αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πλάνων κ.λπ.), η «περαιτέρω διευκόλυνση προσλήψεων» (για ταχύτερη ανακύκλωση εργατικού δυναμικού και χρήση όλων των νέων μορφών απασχόλησης) κ.ο.κ.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι ζητούμενο είναι η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», είπε πως θα υπάρχουν «σκληρότεροι κανόνες όταν απορρίπτονται προσφορές για θέσεις εργασίας», αφού εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέες αντιδραστικές αλλαγές στην επιδότηση των ανέργων και στις προϋποθέσεις για να μην αποκλείονται από επιδόματα και παροχές που όλα αυτά τα χρόνια πετσοκόβονται.

Θα δρομολογηθούν επίσης νέα μέτρα με στόχο την εξυγίανση των «δημόσιων δαπανών», όπως ανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, διευκρινίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες» θα υποβληθούν σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, εξετάζονται προτάσεις για «εξοικονόμηση» 16 δισ. ευρώ φέτος, με τη σταδιακή κατάργηση μέτρων που εφαρμόζονταν στην κατεύθυνση της «αντιστάθμισης» των υψηλών τιμών Ενέργειας για τους καταναλωτές. Οι ίδιες πηγές φέρουν στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και δαπάνες για ιατρικό εξοπλισμό (νοσοκομείων κ.λπ.), ενώ σχεδιάζεται επίσης η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Διπλασιασμός αστυνομικών στους δρόμους

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση (που τον τελευταίο καιρό έχει δυναμώσει) με την «Εθνική Συσπείρωση» της Μ. Λεπέν αφορά το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Μακρόν υποσχέθηκε «τάξη», «ελέγχοντας καλύτερα τα σύνορά μας, παλεύοντας ενάντια στην απολίτιστη συμπεριφορά με διπλασιασμό της αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους μας, καταπολεμώντας τα ναρκωτικά, καταπολεμώντας το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Ο Γάλλος ηγέτης έκανε λόγο επίσης για αναβάθμιση του ρόλου της σχολικής Εκπαίδευσης «στη διαμόρφωση του Γάλλου πολίτη», εννοώντας την ακόμα πιο αποφασιστική υποταγή της Εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους, και σε καμία περίπτωση την αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, τη διασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Παιδείας κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την υποχρεωτική εκμάθηση του γαλλικού εθνικού ύμνου, τη θέσπιση τελετών απονομής απολυτηρίων, την επιστροφή της μαθητικής ποδιάς κ.λπ. Δεν παρέλειψε δε να μοιράσει ανέξοδες υποσχέσεις και για «καλύτερα εκπαιδευμένους και αμειβόμενους καθηγητές και δασκάλους», όπως και για παροχή γονικής άδειας και στους δύο γονείς, την ώρα που η ολομέτωπη επίθεση στη δουλειά με δικαιώματα πλήττει ανελέητα και τους όρους εργασίας στην Εκπαίδευση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ποιότητα της προσφοράς των εκπαιδευτικών), αλλά και συνολικά τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει κάθε εργαζόμενος γονιός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάδισμα Μακρόν, κλείσιμο «ψαλίδας» από Λεπέν (2022-04-08 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις χτες (2020-03-06 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων και μαθητών χτες (2018-12-19 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά διλήμματα «αλά γαλλικά» (2017-04-28 00:00:00.0)
Νέα προνόμια δίνει ο Ολάντ στο μεγάλο κεφάλαιο (2016-01-19 00:00:00.0)
Επιχείρηση: καταστροφή περιβάλλοντος (2005-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ