Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα όνειρα των φοιτητών και οι αγωνίες των πανεπιστημιακών μπορούν να συναντηθούν με την πρόταση του ΚΚΕ

Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε χτες με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό

ACHILLEAS PAGOURTZIS

«Οι θυσίες της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, τα όνειρα των φοιτητών να εργαστούν με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους, οι αγωνίες των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν δέχονται να καθορίζει η αγορά την επιστημονική προσφορά και την εργασία τους, μπορούν να συναντηθούν και να βρουν απάντηση στην πρόταση του ΚΚΕ».

Το παραπάνω ανέδειξε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση», που οργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία φοιτητών που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διδασκόντων και εργαζομένων του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της ΚΟ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι μπροστά στη διαμόρφωση διαθέσεων ρεύματος απόρριψης του νομοσχεδίου, στους αγώνες, στις δίκαιες διεκδικήσεις που απαιτούν το αυτονόητο στην εποχή μας, τα πανεπιστήμια να είναι αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στον αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό και αντι-ακαδημαϊκό χαρακτήρα των νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και σημείωσε πως η αντι-ακαδημαϊκότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έπρεπε να αποτελεί αιτία πολέμου. «Ενα πανεπιστήμιο θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από την ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία και την πολυθεματικότητα, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί η γνώση θα είναι υποδουλωμένη στο συμφέρον της εκάστοτε εταιρείας. Τα νέα πανεπιστήμια δεν θα είναι πανεπιστήμια», είπε.

Ο Ηλίας Κονδύλης, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων στάθηκε στο παράδειγμα κερδοσκοπικού fund που σκοπεύει να δημιουργήσει ιατρική σχολή στο Ελληνικό. «Πρόκειται για κερδοσκοπικό fund το οποίο ελέγχει 120 εταιρείες διεθνώς, ανάμεσα σε αυτές 3 χημικές βιομηχανίες, δεκάδες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, 3 φαρμακοβιομηχανίες, 120 ιδιωτικές κλινικές, 24 αντικαρκινικά κέντρα, πρόσφατα απέκτησε δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα και τώρα θέλει να βάλει και πόδι στην ιατρική εκπαίδευση. Αλήθεια, αυτή η σύμφυση χημικής, φαρμακοβιομηχανίας, ιατρικής εκπαίδευσης σε τι θα εξυπηρετήσει την επιστήμη, ποια κοινωνική ανάγκη θα υπηρετήσει; Καμία. Μόνο τα κέρδη των λίγων», είπε.

Η Αλτα Πανέρα, ψυχολόγος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην πορεία υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Και τόνισε ότι «θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν περισσότερες μειώσεις στον προϋπολογισμό και στην πρόσβαση στα ΕΣΠΑ που πλέον θα μοιράζονται μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα ενταθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες, γιατί θα χρειάζονται ακόμα πιο φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους».

Η Φανή Χριστάνη, πρωτοετής φοιτήτρια Παιδαγωγικού, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις σπουδές και τα πτυχία, γιατί καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, δημιουργεί ένα παζάρι που πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία. Και τόνισε τη σημασία ο αγώνας των φοιτητών να είναι όσο πιο μαζικός γίνεται «στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών, με αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για το πανεπιστήμιο που έχουμε πραγματικά ανάγκη».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ