Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Οι μπίζνες οδηγός για συνδιαχείριση και «γκριζάρισμα»

Από προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»

Eurokinissi

Από προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»
«

Επιχειρηματική αποστολή» από την Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, στρώνοντας έδαφος στα Ελληνοτουρκικά ώστε να προχωρήσουν επώδυνες ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις. Σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση Φραγκογιάννη με Ελληνες επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης, ενώ αργότερα θα απευθύνει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Kadir Has με θέμα τις «προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας». Το βράδυ ο Φραγκογιάννης, η ελληνική αντιπροσωπεία και η επιχειρηματική αποστολή θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει Ελληνας επιχειρηματίας της Κωνσταντινούπολης, με τη συμμετοχή και Τούρκων επιχειρηματιών.

Αύριο θα λάβει χώρα η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του Φραγκογιάννη και του Τούρκου υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζκού. Στην ατζέντα της Επιτροπής περιλαμβάνονται οι εξής θεματικές: Ενέργεια, Περιβάλλον, Διαχείριση Υδάτων, Μεταφορές, Βιομηχανία, Ερευνα και Τεχνολογία, Γεωργία, Τελωνειακή Συνεργασία, Τουρισμός και Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα με τις εργασίες της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής, οι Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή θα έχουν επαφές και συζητήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το τουρκικό Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

Σημειωτέον, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ «η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία». Στην αποστολή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρείες από τους κλάδους των Τροφίμων, των Κατασκευών, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Φαρμακοβιομηχανίας, της Ενέργειας και των Τραπεζών, καθώς και παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευ. Βιδάλης, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σ. Διαμαντίδης και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Π. Κουτσίκος.

Στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ διοργανώνεται επίσης για τους Ελληνες επιχειρηματίες επίσκεψη σήμερα στη Βιομηχανική Ζώνη - Τεχνολογικό Πάρκο Gebze, καθώς και συνολική παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας από την τουρκική Ενωση Επιμελητηρίων (TOBB).

Η επίσκεψη Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη θα ολοκληρωθεί με ομιλία που οργανώνει η τουρκική «δεξαμενή σκέψης» «Global Relations Forum» (GRF), σε συνεργασία με τον τουρκικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων (TUSIAD), με θέμα «Ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις: Προοπτικές και ευκαιρίες - Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός».

Την ίδια ώρα, και καθώς στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έχει βελτιωθεί η «συνεργασία» με τις τουρκικές αρχές στο Προσφυγικό, γίνονται κινήσεις με «άρωμα» συνδιαχείρισης και «γκριζαρίσματος».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα «Νέα» Αθήνα και Αγκυρα προωθούν συμφωνία για «παράλληλους ελέγχους» σε θάλασσα και στεριά, καθώς κατόπιν επαφών των επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών (ΕΥΠ και ΜΙΤ), αλλά και των αρχηγών του Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής Ακτοφυλακής, προωθείται ένα μοντέλο όπου σκάφη των δύο μερών θα είναι σε «επικοινωνία» όταν πραγματοποιούν περιπολίες.

Ηδη αξιωματικός της τουρκικής Ακτοφυλακής φέρεται να έχει φτάσει στη χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων περί ανταλλαγής στελεχών, και προσώρας παραμένει στην Αθήνα μέχρι να μεταβεί στις αρχές καλοκαιριού στη Λέσβο, το νησί του ανατολικού Αιγαίου όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων ή αποπειρών εισόδου.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 21 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

Κυπριακό: Σε εξεύρεση «κοινού εδάφους» καλεί η νέα απεσταλμένη

Την ίδια ώρα, συναντήσεις στην Κύπρο ξεκίνησε η νέα προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, που αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές της στο νησί μέχρι το τέλος της βδομάδας και στη συνέχεια να έχει επαφές με εκπροσώπους των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Μετά από τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι αυτό που έμαθε «μετά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία» - από όπου κατάγεται και όπου έχει διατελέσει επικεφαλής σε διάφορα κρατικά πόστα, μεταξύ άλλων και υπουργός Εξωτερικών - είναι ότι «το πιο σημαντικό είναι να ακούς. Οχι μόνο τους ηγέτες, πρέπει να ακούμε τον λαό και την κοινωνία των πολιτών», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες «πρέπει να αναζητήσουν ένα κοινό έδαφος» και σε αυτό «εμείς πρόκειται να βοηθήσουμε». Μεταξύ άλλων είπε ότι αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν «και τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον».

Μετά τη συνάντηση της Ολγκίν με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης «επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», τονίζοντας και «την προσήλωσή μας να προσέλθουμε σε αυτήν τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας (...) με ειλικρινή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ωφέλιμα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών».

Από τη μεριά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά τη δική του συνάντηση με την Ολγκίν επανέλαβε ότι «η κυριαρχική ισότητα είναι ουσιαστικής σημασίας» και χαρακτηρίζοντας «μάταιες» τις προσπάθειες για αναζήτηση λύσης σε ομοσπονδιακή βάση, κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» πως δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί τον πλούτο και την κυριαρχία του νησιού, για να καταλήξει ότι «φυσικά και θέλουμε μια συμφωνία για ειρήνη στην περιοχή, αλλά μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την αποδοχή της κυριαρχίας μας».

Στο μεταξύ, προχτές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στην Κύπρο), καλώντας ξανά στην επίτευξη μιας «διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Εξέφρασε πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη συνεργασία του γγ με τις δύο πλευρές και ενθάρρυνε για «περισσότερους γύρους ανεπίσημων συνομιλιών», επαναλαμβάνοντας τη «σημασία που έχει όλες οι πλευρές και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν αυτήν τη διαδικασία με ανοιχτό πνεύμα, με ευελιξία και συμβιβασμό, και επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση και δέσμευση να διαπραγματευτούν ελεύθερα μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ