Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για το ποιος ασκεί σκληρότερη πολιτική σε βάρος των μεταναστών

Τον δρόμο για την άσκηση κατηγοριών εναντίον του αρμόδιου υπουργού, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, για «σκόπιμη και συστηματική» άρνηση εφαρμογής των νόμων για τη μετανάστευση, άνοιξε χτες τα ξημερώματα η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, θεωρώντας τον Μαγιόρκας υπαίτιο για τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα νότια σύνορα της χώρας με το Μεξικό.

Είναι η πρώτη δίωξη σε υπουργό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια, στο φόντο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν όχι μόνο με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, αλλά και με τις πολιτειακές αρχές του Τέξας, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο των συνόρων με το Μεξικό και των απελάσεων.

Ο 66χρονος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, που διοικεί την Πολιτεία από το 2015, κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «ανικανότητα» και διεκδικεί να αναλάβει η πολιτεία τον έλεγχο των συνόρων, με τη στήριξη μάλιστα 25 Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών άλλων Πολιτειών.

Παράλληλα, το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε πριν μερικές μέρες το δικαίωμα της κυβέρνησης Μπάιντεν να κόβει χωρίς έγκριση ή συνεννόηση τα συρματοπλέγματα που έχουν αναπτύξει σε διάφορες περιοχές των συνόρων οι πολιτειακές αρχές του Τέξας. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, μέσα στο 2023 πάνω από 2,5 εκατ. μετανάστες προσέγγισαν ή πέρασαν τα σύνορα με το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ