Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά «ανεξάρτητη έρευνα» για τις πρόσφατες εκλογές στη Σερβία

Προειδοποιώντας και για αναστολή της χρηματοδότησης από την ΕΕ

Από τις διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας βουλής στη Σερβία

Copyright 2024 The Associated

Από τις διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας βουλής στη Σερβία
Παρέμβαση στις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στη Σερβία κάνει για άλλη μια φορά η ΕΕ, με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο, αναφερόμενο στις εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβρη (για νέα Βουλή αλλά και για τοπικά συμβούλια), κάνει λόγο για μια σειρά «παρατυπίες» και ζητά τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας», προειδοποιώντας ακόμα και με αναστολή της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης στο Βελιγράδι.

Το σχετικό ψήφισμα - που εγκρίθηκε χτες με 461 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 43 αποχές - αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι αν και οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, χαρακτηρίστηκαν από «πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις». Οπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, «λόγω της συνεχιζόμενης και συστηματικής κατάχρησης θεσμών και ΜΜΕ για την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήματος» το συνολικό εκλογικό περιβάλλον στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Σερβία «υπολείπεται του επιπέδου που αναμένεται από μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα».

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ασυνεπή εφαρμογή των διασφαλίσεων κατά την ψηφοφορία και την καταμέτρηση», «παραβιάσεις της μυστικότητας», «πολυάριθμες περιπτώσεις ομαδικής ψηφοφορίας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζοντας στις σερβικές αρχές ότι «η πρέπουσα λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Σερβίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης» στην ΕΕ, το ψήφισμα ζητά τη «διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες και θεσμικά όργανα κύρους» σχετικά με τις «παρατυπίες» των σερβικών εκλογών, με έμφαση στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο Βελιγράδι.

Στη συνέχεια το ψήφισμα κάνει λόγο για «έλλειψη θεσμικής αντίδρασης» στις σοβαρές υποψίες ότι αιρετοί αξιωματούχοι εμπλέκονται σε εκλογική χειραγώγηση και κατάχρηση. Επικρίνει δε την «έλλειψη αποτελεσμάτων» όσον αφορά τη δίωξη και την επιβολή κυρώσεων για εκλογικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων «σοβαρούς ισχυρισμούς για παράνομη χειραγώγηση του μητρώου ψηφοφόρων και των δικαιωμάτων ψήφου, πίεση και εκφοβισμό σε βάρος ψηφοφόρων και υποψηφίων, περιστατικά διαφθοράς, πλαστογράφηση υπογραφών πολιτών, πελατειακές σχέσεις, παράνομη και αθέμιτη κατάχρηση των δεδομένων των πολιτών, κατάχρηση των κρατικών αξιωμάτων και έλλειψη μηχανισμών αποτελεσματικών στην αποτροπή της απόκτησης αθέμιτου θεσμικού πλεονεκτήματος».

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει ακόμα τις «συντονισμένες επιθέσεις Σέρβων αξιωματούχων εναντίον εκλογικών παρατηρητών», μιλά για «απουσία πολυφωνίας των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», για «παραπληροφόρηση, εκτεταμένη αντιδεοντολογική και μεροληπτική προβολή» υπέρ της κυβερνητικής παράταξης.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία πρέπει να προχωρήσουν μόνο αν η χώρα σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν και συγκεκριμένες εκλογικές συστάσεις του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR). Επισημαίνει δε ότι αν οι σερβικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν αυτές τις συστάσεις ή τα πορίσματα της έρευνας δείξουν ότι οι σερβικές αρχές συμμετείχαν άμεσα σε εκλογική νοθεία, τότε θα ζητηθεί η αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ, λόγω σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Θυμίζουμε ότι μια σειρά αντίστοιχες καταγγελίες για τις πρόσφατες εκλογές έχουν κάνει και δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Σερβία και ιδίως ο συνασπισμός «Σερβία κατά της βίας», τον οποίο απαρτίζουν δυνάμεις που - μεταξύ άλλων - ιεραρχούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ