Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίσκεψη στη Μαυριτανία για συμφωνίες σε Ενέργεια και Ασφάλεια

Στη Μαυριτανία μετέβησαν χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, με στόχο την υπογραφή σειράς συμφωνιών για την καταστολή της μετανάστευσης και για επενδύσεις στην Ενέργεια. Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τυνησία, την Αίγυπτο και τώρα τη Μαυριτανία, ως μέρος μιας πολιτικής για τη δημιουργία «στρατηγικών συμμαχιών».

Οι επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε αφρικανικές χώρες προωθούνται έντονα τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ, την ώρα που «ανεβαίνει» ο ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας στην ήπειρο. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη λεγόμενη «ασφάλεια» στη δυτική Αφρική, όπου η «επιρροή» της Γαλλίας σε χώρες - πρώην αποικίες της φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά.

«Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση ΕΕ - Μαυριτανίας. Με επενδύσεις Global Gateway για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Και περαιτέρω συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια και τη μετανάστευση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Η πρωτοβουλία Global Gateway είναι η ανταγωνιστική πρωτοβουλία επενδύσεων της ΕΕ σε «αναπτυσσόμενες» χώρες, έναντι των κινεζικών «Δρόμων του μεταξιού» (BRI).

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Μαυριτανίας, Mohamed Ould Ghazouani, για «την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ».

Κατά την επίσκεψη στη Μαυριτανία υπογράφηκαν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη επενδύσεων, ενώ έλαβε χώρα συζήτηση για το θέμα της Ενέργειας από υδρογόνο με αντιπροσώπους από τη Μαυριτανία, την Ισπανία, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τον περασμένο Οκτώβρη η ΕΕ και ο Ghazouani συζήτησαν σχέδια για ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υποδομές υδρογόνου, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, τα οποία υποστηρίζονται από την Κομισιόν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την ΕΤΕπ.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες για μέτρα καταστολής της μετανάστευσης στην «πηγή» σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των ξεριζωμένων που κατευθύνονται από τις ακτές της δυτικής Αφρικής προς τις Κανάριες Νήσους και άλλες ευρωπαϊκές ακτές. Ταυτόχρονα, η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία «νόμιμων οδών» για τους μετανάστες με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να καλύψουν θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Η Μαυριτανία, μαζί με τη Σενεγάλη, είναι ένα σημαντικό σημείο επιβίβασης για χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στις Κανάριες Νήσους. Τον φετινό Γενάρη 7.270 άνθρωποι διακινήθηκαν μέσω αυτής της διαδρομής, από 566 τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Πέρυσι, η Frontex κατέγραψε 380.000 διελεύσεις συνόρων από πρόσφυγες και μετανάστες, τις περισσότερες από το 2016.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο(2022-02-19 00:00:00.0)
Πρόταση Καντάφι για συμμετοχή της Ελλάδας και Αιγύπτου(2010-09-03 00:00:00.0)
Ελ Σιντ(2009-04-18 00:00:00.0)
Ξανά οι στρατιωτικοί στην εξουσία...(2008-08-07 00:00:00.0)
Διορισμός «πρωθυπουργού»...(2005-08-09 00:00:00.0)
Πραξικόπημα στρατιωτικών ανατρέπει τη χούντα(2005-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ