Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Με διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο και στρατό στους δρόμους

Η ηγεσία του PTI καλούσε σε συγκεντρώσεις έξω από εκλογικά τμήματα και ετοιμότητα για υπεράσπιση των αποτελεσμάτων

Με διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έγιναν χτες οι βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν - με τις αρχές να επικαλούνται τις πολύνεκρες επιθέσεις που πραγματοποίησε την προηγούμενη μέρα το «Ισλαμικό Κράτος» - ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaaf) του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ι. Καν καλούσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν έξω από εκλογικά τμήματα και να είναι σε ετοιμότητα για «υπεράσπιση των αποτελεσμάτων».

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμενόταν να γίνουν γνωστά νωρίς σήμερα το πρωί, αν και η ηγεσία της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ενωσης (PML-N) του Σαρίφ (που ήταν επικεφαλής της τελευταίας κυβέρνησης και έχει στενές διασυνδέσεις με τις ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας) έσπευσε νωρίς να υποστηρίξει πως θα επικρατήσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε η διάταξη περίπου 600.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας (τα 137.000 μέλη του στρατού) στην επικράτεια.

Αντίστοιχες δηλώσεις για προβάδισμα έκαναν και μια σειρά στελέχη του ΡΤΙ, που εδώ και μέρες κατήγγειλαν μια σειρά περιορισμούς σε βάρος υποψηφίων του.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «μέτρα ασφαλείας απαραίτητα προκειμένου να διατηρηθούν ο νόμος και η τάξη και να αντιμετωπιστούν πιθανές απειλές», ενώ μεταξύ άλλων έκλεισαν και συνοριακά περάσματα με Αφγανιστάν και Ιράν.

Μετά τις προχτεσινές βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 30 άτομα και για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», οι αρχές έκαναν λόγο χτες για άλλες 51 «τρομοκρατικές επιθέσεις», που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 39.

Ο Καν - που ήταν πρωθυπουργός μέχρι την άνοιξη του 2022, όταν υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής εναντίον του και από δυνάμεις με τις οποίες συγκυβέρνησε - χαρακτήρισε «δειλή πράξη» τα «μέτρα ασφαλείας», ενώ την άρση τους ζήτησε και το Λαϊκό Κόμμα (PPP), που για πολλούς θα αποτελέσει «ρυθμιστή» σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν άμεσα πώς θα κατανεμηθούν οι 266 από τις συνολικά 336 έδρες της βουλής, ενώ ανάλογα με την εκλογική δύναμη κάθε κόμματος, μετά καταμερίζονται και οι υπόλοιπες 70 (εκ των οποίων οι 60 προορίζονται για γυναίκες και οι 10 για μη μουσουλμάνους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ