Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Ούτε σφυριά» στα ναυπηγεία, μήνυμα μάχης για αυξήσεις και μέτρα προστασίας

Καθολική η συμμετοχή, πιο δυνατοί οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη ΣΣΕ

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή προειδοποιητική απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα οι απεργοί μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί διαδήλωσαν την απαίτησή τους για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Την απεργία είχαν κηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς - Αττικής και νήσων, τα οποία οργάνωσαν και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακόμα, στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

Αντιπροσωπεία των τριών σωματείων συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, προβάλλοντας τα αιτήματα των εργαζομένων.

Μετά τη συνάντηση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή στην προειδοποιητική απεργία για αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή νέας και υποχρεωτικής ΣΣΕ για όλους, για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Κλιμακώνουμε, είπε, με την απεργία στις 28 Φλεβάρη και σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».


Εκανε μάλιστα γνωστό ότι οι εργοδότες κάτω από την αγωνιστική πίεση και την επιτυχία της απεργίας προτείνουν αυξήσεις στο 4%, κάτι που απορρίπτει το Συνδικάτο, αφού οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει τη διεκδίκηση αύξησης 12% στα μεικτά ημερομίσθια σε όλες τις ειδικότητες, όπως και άλλα αιτήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Ετσι, θα γίνει νέα συνάντηση με την εργοδοσία την επόμενη βδομάδα.

«Το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει κέντρο αγώνα το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αφού τον αγωνιστικό και απεργιακό τους βηματισμό συντονίζουν μαζί με τους μεταλλεργάτες και τους λιμενεργάτες και ναυτεργατικά σωματεία. Σημείωσε ότι στη συνάντηση με το υπουργείο τέθηκε και το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο λιμάνι για ένταξη στα ΒΑΕ. Και κάλεσε στη συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 12 μ. στα Παλούκια Σαλαμίνας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ!

Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, μετέφερε την αλληλεγγύη στους αγώνες αγροτών και φοιτητών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα για επαναλειτουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στο Πέραμα.

Επίσης, την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας είχαν κινητοποίηση εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μαζί με το Σωματείο τους «Η Τρίαινα», με βασικό αίτημα την παράταση των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο, μέσω παράτασης του προγράμματος συντήρησης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ