Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση με μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών

Copyright 2024 The Associated

Σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών σε βάθος πολλών χιλιομέτρων εντός του νότιου Λιβάνου προχώρησε στα μέσα της βδομάδας το Ισραήλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, μεταξύ τους και παιδιά, και ρίχνοντας έτσι κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των συγκρούσεων στη μεθόριο των δύο χωρών.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της είχε προχωρήσει στις αρχές της βδομάδας σε μπαράζ ρουκετών εναντίον ισραηλινών θέσεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και ενός πολίτη στο βόρειο Ισραήλ.

«Τα αεροπλάνα μας πετούν ήδη πάνω από τη Βηρυτό και έχουν τους στόχους τους», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, απειλώντας με γενίκευση της σύγκρουσης και στον Λίβανο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο στον βορρά «αλλά αν αναγκαστεί θα τον κάνει».

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιστολή διαμαρτυρίας για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το Ισραήλ.

Επιπλέον, την Παρασκευή ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα απαντήσει στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων «με αύξηση της αντίστασης». Τόνισε ακόμα ότι «ο εχθρός θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον θάνατο αμάχων στον νότιο Λίβανο, αλλά επέλεξε να μην το κάνει».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός - με τη συμμετοχή χιλιάδων εφέδρων - έκανε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο προετοιμασιών για πιθανή όξυνση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Παράλληλα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ι. Κατς, συμμετέχοντας στη διεθνή Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, απαίτησε ξανά να αυξηθεί η διεθνής πίεση σε βάρος του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ώστε οι μαχητές της τελευταίας να αποχωρήσουν από τον νότιο Λίβανο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση «να το κάνει μόνος του ο στρατός».

Υεμένη: Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους εναντίον της Υεμένης και θέσεων των Χούθι, καθώς και οι επιθέσεις των τελευταίων εναντίον πλοίων «δυτικών» συμφερόντων, μεταξύ τους και ελληνόκτητων.

Την Πέμπτη στόχος έγινε και το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Lycavitos» στον Κόλπο του Αντεν, με τους Χούθι της Υεμένης να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης το ίδιο βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ