Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, με τους Παλαιστίνιους «κλειδωμένους» στα σκόπευτρα

Το Ισραήλ απορρίπτει ακόμα και τη συζήτηση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και συνεχίζει ακάθεκτο τη σφαγή

Ωθηση στο παζάρι έδωσε και η συνάντηση Ερντογάν - Σίσι
Ωθηση στο παζάρι έδωσε και η συνάντηση Ερντογάν - Σίσι
Στο φόντο της εντεινόμενης γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα, συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια μεταξύ άλλων για εκεχειρία διάρκειας έξι βδομάδων, απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Στα συντρίμμια του πολέμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τις επιθέσεις και τις σφαγές σε βάρος των Παλαιστινίων, με τις πλάτες των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ, που στα λόγια εμφανίζονται «επιφυλακτικές» για τα επικείμενα σχέδια μιας καταστροφικής επίθεσης στη Ράφα, ενώ πρακτικά δίνουν άπλετη στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, μετά και τη νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και την πρότερη έκτακτη συνάντησή του, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην Ιερουσαλήμ, με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, απέρριψε κάθε συζήτηση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους την «επόμενη μέρα».

Δήλωσε μετά τη 40λεπτη επικοινωνία με τον Μπάιντεν: «Οι θέσεις μου μπορούν να συνοψιστούν σε δύο φράσεις: Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά διεθνείς εντολές για μόνιμη διευθέτηση του Παλαιστινιακού. Αυτή η διευθέτηση θα γίνει μόνο με άμεσες συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δίχως προϋποθέσεις. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους γιατί αυτή μετά την 7η Οκτωβρίου θα είναι τεράστια ανταμοιβή σε απαράμιλλη τρομοκρατία και θα εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνική διευθέτηση».

Ο Νετανιάχου, με άλλα λόγια, απαίτησε ...μηδενισμό του διπλωματικού «κοντέρ» προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής των Παλαιστινίων σε βάθος χρόνου, με «λύση» που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του κράτους - δολοφόνου.

Χρήμα και στήριξη από ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για περιφερειακή αποσταθεροποίηση, ειδικά εάν προχωρήσουν τα σχέδια του Ισραήλ για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε μετά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί άμεσης, πλήρους και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, με απομάκρυνση του ισραηλινού κατοχικού στρατού από τη Γάζα.

Για την επικείμενη επίθεση στη Ράφα, το μόνο που είπε είναι ότι το Ισραήλ οφείλει να έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» απομάκρυνσης των αμάχων (!) και ας μην έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Γάζα... Λίγες μέρες πριν, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χορήγηση «βοήθειας» 95,3 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, εκ των οποίων τα 14 δισ. δολάρια στο κράτος - δολοφόνο.

Κινητικότητα και από άλλες δυνάμεις

Σε αυτό το σκηνικό έγινε την Τετάρτη η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Κάιρο, από όπου απηύθυναν κοινή έκκληση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Α. Φ. Σίσι, για άμεση εκεχειρία στη Γάζα...

Νωρίτερα, Ρωσία και Κίνα κατέγραψαν εκ νέου τις αντιδράσεις τους στο μακελειό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με την πρώτη να επιδιώκει ρόλο με τη διοργάνωση ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης στη Μόσχα στις 29 Φλεβάρη και τη δεύτερη (διά του υπουργείου Εξωτερικών) να ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατόν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα για να αποτραπεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

Παράλληλα, στην ΕΕ, που στηρίζει πολύμορφα τη διαιώνιση της κατοχής και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατακτητή, έγινε λόγος για «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ. Στη Γαλλία το υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις σε 28 Εβραίους εποίκους για βιαιοπραγίες σε Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης.

Στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (πριν ξεκινήσει αυτήν τη βδομάδα ακόμη ιία περιοδεία στη Μ. Ανατολή) δήλωσε με περισσή υποκρισία την Τρίτη ότι αν το Ισραήλ δράσει κατά της Χαμάς στη Ράφα, τότε «είναι κοινή μας ευθύνη, ευθύνη του ισραηλινού στρατού να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους για τους ανθρώπους που θα αναζητήσουν ασφάλεια... Αυτοί οι γονείς, τα παιδιά, οι οικογένειες δεν μπορούν να εξαφανιστούν». Επανέλαβε κατά τ' άλλα την έκκληση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Από το Ντουμπάι, τέλος, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προέβλεψε ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθούν ευρύτερα και να προκαλέσουν ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε αιχμή κατά του Ισραήλ και του «μυστικού» πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματός του...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ