Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Βουλγαρία - Αλβανία καλούνται σε ενεργότερο ρόλο κατά της Ρωσίας

Μπλίνκεν και Κάμερον ξανά στη «γειτονιά» μας, καταρτίζοντας νέους στόχους με τους «εξαιρετικούς συνεργάτες»

Από τις επαφές Κάμερον στη Σόφια

Valentina Petrova

Από τις επαφές Κάμερον στη Σόφια
Ο κομβικός ρόλος των Βαλκανίων στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε μέσα στη βδομάδα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Ντ. Κάμερον, στη Βουλγαρία, αλλά και των συνομιλιών που είχε στην Αλβανία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντ. Μπλίνκεν.

Μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της στη Σόφια, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Γκάμπριελ, είπε: «Είχαμε σημαντικές συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία. Ο Πούτιν πρέπει να δει ότι έκανε λάθος. Η Βουλγαρία δείχνει την αλληλεγγύη της, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες (...) Εάν επιτραπεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλάβει μια χώρα, δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα ζητήσει περισσότερα». Και πρόσθεσε: «Μιλώντας για τη σημαντική στρατηγική μας συνεργασία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι για εμάς η περιφερειακή σταθερότητα», ξεχωρίζοντας ειδικά τη Μαύρη Θάλασσα που χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αναλυτικότερη ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ για τις συνομιλίες ανέφερε ότι «στο επίκεντρο ήταν η στρατηγική θέση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ανατολική πλευρά, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Από τη μεριά του, ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι «έχουμε δίκιο στην καταπολέμηση αυτής της παράνομης επίθεσης» και κάλεσε τη Σόφια να ενισχύσει τη δράση της ώστε - όπως είπε - «να πολεμήσουμε ενάντια στην παραπληροφόρηση».

Η εν λόγω αναφορά στην «παραπληροφόρηση» ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τα ισχυρά ερείσματα που διατηρεί η Ρωσία στη Βουλγαρία και τον στόχο που τίθεται να «καταπολεμηθούν» από τη νέα κυβέρνηση στη Σόφια, η οποία εμπλέκεται πιο ενεργά στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα.

Με τον Κάμερον συναντήθηκε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ν. Ντένκοφ, ο οποίος σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συμμεριζόμαστε την άποψη πως τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά απλά ένα έθνος. Πρόκειται για ερώτημα που θα προκαθορίσει τα ιστορικά γεγονότα στην Ευρώπη και στην παγκόσμια σκηνή τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες».

Ανοίγει νέα ΝΑΤΟική αεροπορική βάση στην Αλβανία

Ολα αυτά ενώ ο Αντ. Μπλίνκεν, από τα Τίρανα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα (κεντρική Αλβανία), συγχαίροντας την Αλβανία επειδή «έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Συμμαχία μας». Τονίζοντας ότι τα αλβανικά στρατεύματα βοηθούν ειδικά «στον περιορισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», σημείωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για να λειτουργήσει η ΝΑΤΟική (ναυτική) βάση στο Δυρράχιο.

Από τη μεριά του, ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ιγκλι Χασάνι, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία της Αλβανίας με τις ΗΠΑ, τον μακροχρόνιο σύμμαχό μας, θα γίνει μόνο ισχυρότερη, χτισμένη σε γερά θεμέλια μεταξύ των χωρών και των λαών μας».

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υπογράμμισε ότι «η Αλβανία δεν είναι ούτε μεγάλη χώρα ούτε στρατιωτική δύναμη. Αλλά, προφανώς, είναι μια σημαντική χώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο και με τόσο μεγάλο βάρος για τον υπουργό Εξωτερικών και τη δέσμευση των ΗΠΑ στον κόσμο, το θεωρεί απαραίτητο και βρίσκει τον χρόνο να κάνει μία στάση στην Αλβανία».

Μετά την Αλβανία, ο Μπλίνκεν συνάντησε κι αυτός στο Μόναχο (στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια) τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ν. Ντένκοφ, ευχαριστώντας τον για την «ηγετική προσφορά, την εξαιρετική στήριξη που η Βουλγαρία έχει προσφέρει στην Ουκρανία και συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά - ηγετική προσφορά για την ασφάλεια και σταθερότητα (...) Ευρύτερα, για όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας...».

Ο Ντένκοφ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Βουλγαρία «χώρα - κλειδί για τις προσπάθειες άμυνας και αποτροπής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τονίζοντας πως πρέπει «να αναβαθμιστούν αυτές οι ικανότητες» στο «ανατολικό ΝΑΤΟ», αναφορικά με την «κινητικότητα από τον βορρά» αλλά και τη «μεταφορά αερίου, από την περιοχή μας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Προκηρύχτηκαν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της Βουλής, Γ. Μίτρεφσκι, ανακοίνωσε ότι στις 24 Απρίλη θα γίνει ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών και αν κανείς υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, θα γίνει και β΄ γύρος, στις 8 Μάη. Επίσης, στις 8 Μάη θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές.

Χτες, ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Αρ. Ταραβάρι, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, με τη στήριξη του εκλογικού συνασπισμού «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Αλλαγή», όπου συμμετέχουν σχεδόν όλα τα αλβανικά κόμματα της χώρας, πλην του DUI («Δημοκρατική Ενωση για Ενταξη»), που είναι το μεγαλύτερο. «Ηρθε η ώρα για έναν Αλβανό Πρόεδρο, όχι "τεχνικό", αλλά πραγματικό», δήλωσε ο Ταραβάρι. Σημειώνεται ότι υπηρεσιακός Πρόεδρος της χώρας ανέλαβε πρόσφατα ο επικεφαλής του DUI, Τ. Τζαφέρι, που συγκυβέρνησε για χρόνια με το σοσιαλδημοκρατικό SDSM.

Την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» απαρτίζουν τα κόμματα Alternativa, BESA, «Δημοκρατικό Κίνημα», ενώ η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» εντάχτηκε πρόσφατα, μετά από εσωκομματική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με το «Balkan Insight», η υποψηφιότητα Ταραβάρι έχει και τη στήριξη του κυβερνώντος στο Κόσοβο κόμματος Vetevendosje (του Αλμπιν Κούρτι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ