Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σπύρος Σαμάρας: ένας αληθινός καλλιτέχνης της όπερας»

© Spiros Katopodis. All Rights

Με αυτή τη φράση, ο διάσημος Ιταλός ποιητής και δραματουργός των Πουτσίνι και Σαμάρα (1861-1917) μ.ά., Φερντινάντο Φοντάνα (1850-1919), προμήνυσε το «φαινόμενο» Σαμάρα πριν από περίπου 140 χρόνια! «Ακούστε» τη, με τη φαντασία σας και στο πρωτότυπο: Spiro Samara:una vera stoffa d'operista! Μα δεν είναι φοβερή η μουσικότητα των λέξεων;

Και απόδειξη αυτών των επαινετικότατων και με μεγάλο φορτίο, για το μέλλον, λόγων ενός «φτασμένου» λογοτέχνη, προς τον νεαρό 22χρονο Κερκυραίο μας βάρδο εν Ιταλία, - παρ' όλο που γνωρίζαμε πρωθύστερα τις μεταγενέστερες όπερές του, «Δεσποινίς του Μπελλ-Ιλ», «Λιονέλλα», «Ρέα», που ξεκινά με τον «Ολυμπιακό Υμνο», και «Τίγκρα», αλλά και τις οπερέττες του «η Κρητικοπούλα» και «η Πριγκίπισσα της Σάσσων», ενώ από δίσκους την «Ξανθούλα» και την «Μάρτυρα» - αποτελεί δίχως αμφιβολία, το ανέβασμα του περασμένου Σαββάτου, στα «Ολύμπια» - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» της οδού Ακαδημίας, το νεανικότατο έργο του συνθέτη σε τέσσερις πράξεις, «Μετζέ».

Επρόκειτο για έναν «ωκεανό» πρωτότυπων μουσικών θεμάτων που σου είναι τόσο οικεία και ταυτόχρονα να μην τα έχεις ξανακούσει ποτέ, με αποτέλεσμα να πιάνεις τον εαυτόν σου αφηρημένα να σιγομουρμουρίζει ή να λικνίζεται ελαφρά στο κάθισμά του στα μπαλέττα του έργου, σαν να είναι κάτι εντελώς δικό σου. Μα αυτό άλλωστε δεν είναι η αληθινή τέχνη;

Οσο για το Βύρωνα Φιδετζή που ξαναενορχήστρωσε το έργο, αφού η πρωτότυπη παρτιτούρα έχει χαθεί, κάνοντας έναν ακόμη άθλο στη μουσική μας ζωή, τι να πει κανείς! Πιστεύουμε πως ακόμη και αν οι Ιταλοί στα 1888 στη Ρώμη, άκουσαν ένα τελείως διαφορετικό έργο, ο Σαμάρας εάν ήταν παρών χτες, θα έμενε ευχαριστημένος από την «μαστοριά» και του Φιδετζή.

Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του μαέστρου Σταύρου Μπερή και οι σολίστες στα καλύτερά τους, αν και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια χορωδία ακόμη για την ισορροπία. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι: Lucie Peyramaure (Μετζέ), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (Ναΐρ), Δημήτρης Πλατανιάς (Σελίμ), Heloise Mas (Βαζάντα), Τάσος Αποστόλου (Καντούρ) και Florent Leroux-Roche (Αμτζιάντ), τους οποίους προετοίμασε άψογα ο πιανίστας Απόστολος Παληός.

Η «Μετζέ» είναι έργο για το Ηρώδειο ή την Αρένα της Βερόνα, όχι για τα «Ολύμπια».

Την παράσταση παρακολούθησε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Γόντικα και Διαμάντω Μανωλάκου.


Δρ Χρήστος Ηλ. ΚΟΛΟΒΟΣ
Διευθυντής Ορχήστρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ