Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οργανώσεις Νεολαίας από το εξωτερικό εκφράζουν αλληλεγγύη στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζουν Οργανώσεις από το εξωτερικό.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας χαιρετίζει τους αγώνες των φοιτητών και καταδικάζει την κυβερνητική καταστολή απέναντί τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να εξαρτάται από τις όποιες αστικές βλέψεις. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προνόμιο. Αν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί "προνόμιο των λίγων"».

***

«Καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας επιχειρεί σήμερα να δικαιολογήσει αυτά τα μέτρα με αναφορά σε κάποιο απατηλό "σκανδιναβικό μοντέλο" εκπαίδευσης, εμείς θεωρούμε απαραίτητο να διαψεύσουμε όλους τους ισχυρισμούς για δήθεν επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις του εκπαιδευτικού τομέα στη Δανία», σημειώνει αντίστοιχα σε μήνυμά της η Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Κάθε επιτυχημένη πτυχή των δανέζικων και σκανδιναβικών συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης οριζόταν (μέχρι σήμερα) από την προσβασιμότητά τους. Εμείς στην Κομμουνιστική Νεολαία της Δανίας λέμε: Εναντιωθείτε στην κυνική ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!».

***

Το Μέτωπο Σπουδαστών Ισπανίας χαιρετίζει τους αγώνες στην Ελλάδα και σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο επειδή το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται πολιτικά στο πλευρό των συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά και επειδή ο νόμος ενάντια στον οποίο κινητοποιείται το ελληνικό φοιτητικό κίνημα απορρέει από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA), δηλαδή είναι προϊόν της εκπαιδευτικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ισπανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει εξηγώντας ότι «η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της έχει επανασχεδιαστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

***

Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το φοιτητικό τμήμα της ΕΔΟΝ, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που τα μέλη της που σπουδάζουν στα ελληνικά ΑΕΙ, συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και «στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες και σε όσους συντάσσονται με την κατακρεούργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πως δεν θα τους περάσει!».

***

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από το Μεξικό δηλώνει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε σθεναρά τον αυταρχισμό με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης της νεολαίας της εργατικής τάξης πιο επισφαλείς. Επιπλέον, εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια κοστολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Παιδεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις διαιωνίζουν μόνο την ανισότητα, αποκλείουν εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν για ποιοτική εκπαίδευση και οδηγούν τη δημόσια Παιδεία στην παραμέληση και την υποβάθμιση».

***

Οι Νέοι εργαζόμενοι του Ρωσικού Εργατικού Μετώπου χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις στη χώρα μας ενθαρρυντικό παράγοντα για το φοιτητικό κίνημα παγκοσμίως και επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Δεν μας είναι ξένα τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών. Βιώνουμε παρόμοιες διεργασίες στο δικό μας σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, ο αριθμός των μη κρατικών πανεπιστημίων από το 1991 που θεσπίστηκαν αυξάνεται. Η εκπαίδευση μετατρέπεται αδιάκοπα σε εμπόρευμα, σε υπηρεσία. Οι φοιτητές, όλο και περισσότερο, αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Ακόμη και στα κρατικά πανεπιστήμια παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες επί πληρωμή, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί, επιβαρύνοντας σημαντικά τους φοιτητές».

***

«Στη Σουηδία, η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τη σουηδική νεολαία, που έχει δει την εκπαίδευσή της να υποβαθμίζεται», επισημαίνει στο μήνυμά της η Κομμουνιστική Νεολαία της Σουηδίας, που φέρνει το εξής παράδειγμα: «Στο μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, οι πολιτικές εκδηλώσεις και οι οργανώσεις απαγορεύτηκαν προσωρινά στα τέλη του 2023 ως κατασταλτικό μέτρο εναντίον των φοιτητών που υποστήριζαν την Παλαιστίνη, οι οποίοι διαδήλωσαν και εμπόδισαν επιτυχώς τη συμμετοχή ισραηλινών κατασκευαστών οπλικών συστημάτων στην ετήσια έκθεση αγοράς εργασίας». Κλείνοντας σημειώνει: «Ας είναι το σουηδικό σύστημα Εκπαίδευσης μια προειδοποίηση για το τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης στην πραγματικότητα: Περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πλουσίων και λιγότερη γνώση στα μυαλά της νεολαίας».

***

Η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και δεκάδες Σύλλογοι Τουρκικών Ιδρυμάτων, χαιρετίζοντας τους αγώνες στην Ελλάδα, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ως πολίτες μιας χώρας γεμάτης από ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η Εκπαίδευση εμπόρευμα και νομοθετικά, δημιουργούνται ανεπαρκή ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στους ακαδημαϊκούς θα επιβληθούν χαμηλοί μισθοί και θα υποστούν εκφοβισμό σε πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, και οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που θα πληρώνουν πολλά χρήματα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πάρουν μια καλή εκπαίδευση, θα βρίσκουν πανεπιστήμια που δεν θα έχουν καν δημόσιες φοιτητικές λέσχες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (2024-02-13 00:00:00.0)
Συντόνισαν τα συνθήματά τους με το πανελλαδικό συλλαλητήριο (2024-02-09 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών (2011-11-11 00:00:00.0)
Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις (2007-10-18 00:00:00.0)
Εναντιωθείτε στην εμπορευματοποίηση της γνώσης (2004-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ