Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Εισαγγελική πρόταση με 9 ενόχους

Την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου για όλες τις επιμέρους πράξεις που της έχουν αποδοθεί, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, πρότεινε χτες ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ζήτησε την ενοχή του Χαράλαμπου Χιώνη, διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, για δύο πράξεις: Οτι δεν αξιοποίησε ορθά τις υφιστάμενες δυνάμεις, καθώς «ως επίγειος επικεφαλής δεν έδρασε με τρόπο αποτελεσματικό για τις επίγειες δυνάμεις», και ότι δεν καθοδήγησε ορθά τους πυροσβέστες για τη διάσωση πολιτών. Να σημειωθεί ότι πρότεινε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ως προς τον Χ. Χιώνη και τον Νίκο Παναγιώτοπουλο (πρώην διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών - στην προηγούμενη δικάσιμο είχε προταθεί η ενοχή του, ότι έφερε ευθύνη που δεν είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι), οι οποίοι ήταν οι δύο επίγειοι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στο Μάτι.

Ζήτησε επίσης την απαλλαγή του τότε δήμαρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, αλλά και του τότε δήμαρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου. Από την άλλη, πρότεινε την ενοχή του Ευάγγελου Μπουρνού, δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, για την κατηγορία της «εσφαλμένης ενημέρωσης» που οδήγησε σε παραπληροφόρηση δι' εφησυχασμού. Πρότεινε ακόμα την ενοχή των αντιδημάρχων Μαραθώνα Β. Θανασιά και Ραφήνας Α. Παλπατζής για την κατηγορία της παράλειψης καθαρισμού οικοπέδων ιδιωτών, αλλά και του κατοίκου που κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά.

Επιπλέον, ζήτησε την απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη, εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο «Φλόγα 1». Πρότεινε δε απαλλαγή του τότε διοικητή των εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιου Πορτοζούδη, για την κατηγορία της εισήγησης για εναέρια επιτήρηση, αφού όπως είπε δεν ήταν στην αρμοδιότητα του κατηγορουμένου. Απαλλαγή ζητήθηκε και για τον τότε επικεφαλής της ΕΜΑΚ Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος φέρεται να καθυστέρησε να φτάσει στη φωτιά. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι, εκτός του πρώην διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Παναγιώτοπουλου, ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ. Τερζούδης και ο τότε διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ι. Φωστιέρης, και να απαλλαγούν οι τότε αξιωματικοί Χρ. Γκολφίνου, Φ. Παντελεάκος και Δαμ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αποδείχθηκαν οι πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια κατά περίσταση για τους: Σ. Τερζούδη (αρχηγό ΠΣ), Β. Ματθαιόπουλο (υπαρχηγό ΠΣ) Ι. Φωστιέρη (επικεφαλής ΕΣΚΕ), Ν. Παναγιωτόπουλο (επίγειο επικεφαλής ΠΣ), Χ. Χιώνη (επίγειο επικεφαλής ΠΣ), Β. Θανασιά (αντιδήμαρχο Μαραθώνα), Ευ. Μπουρνού (δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου), Αντ. Παλπατζή (αντιδήμαρχο Ραφήνας), Κ. Αγγελόπουλο (κάτοικο Πεντέλης).

Και εισηγήθηκε την αθώωση των: Χρ. Γκολφίνου (υπεύθυνου επίγειων μέσων ΠΣ), Φ. Παντελεάκου (διευθυντή Πολιτικής Προστασίας ΠΣ), Δαμ. Παπαδόπουλου (ΠΣ), Χρ. Λάμπρη (ΠΣ), Χρ. Δροσόπουλου (κυβερνήτη του ελικοπτέρου «Φλόγα 1»), Γ. Πορτοζούδη (διοικητή εναέριων μέσων), Στ. Κολοκούρη (διοικητή 1ης ΕΜΑΚ), Χρ. Συρογιάννη (διοικητή εναέριων ΕΛΑΣ), Ι. Καπάκη (γγ Πολιτικής Προστασιας), Ρ. Δούρου (περιφερειάρχη Αττικής), Ηλ. Ψινάκη (δήμαρχο Μαραθώνα) και Δ. Στεργίου - Καψάλη (δήμαρχο Πεντέλης).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης απουσιάζει το σκέλος των διαχρονικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν και οδήγησαν στην άκρατη εμπορευματοποίηση της γης, στην άναρχη δόμηση, στην ανυπαρξία οδών διαφυγής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βολές κατά του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής (2023-11-28 00:00:00.0)
Νέες φωτιές (2022-08-17 00:00:00.0)
Αντιπυρική περίοδος 2022: Η κυβέρνηση αρνείται τα αναγκαία μέτρα (2022-05-28 00:00:00.0)
Ευχολόγια και εθιμοτυπικές επισκέψεις για την αντιπυρική περίοδο (2020-05-12 00:00:00.0)
Φωτιές σε Νέα Μάκρη και Κερατέα (2018-06-16 00:00:00.0)
Χρειάζεται ενιαίος φορέας δασοπροστασίας (1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ