Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται ενιαίος φορέας δασοπροστασίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και βουλευτή, επισκέφθηκε χτες το Πυροσβεστικό Σώμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα και όσοι εργάζονται σ' αυτό, συζήτησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ορέστης Κολοζώφ με τον αρχηγό του Σώματος Ανδρέα Γκέκα,αλλά και με συνδικαλιστές και εργαζόμενους του Α Πυροσβεστικού Σταθμού. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής Σ. Βιτουλαδίτης,ο γραμματέας της Ενωσης Γ. Λεόντιος,το μέλος του ΔΣ Θ. Τσούνας και ο γγ της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Α. Τζουβάρας.

Ο Ορ. Κολοζώφ κατάγγειλε την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και μέσων, την έλλειψη κτηματολογίου και την επιχειρούμενη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Επίσης εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών και τόνισε ότι τα προβλήματά τους είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Κάλεσε δε τους πυροσβέστες να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε ένα κοινό μέτωπο για την ανατροπή της.

Οι πυροσβέστες υπογράμμισαν στον βουλευτή του ΚΚΕ ότι τα εργασιακά τους προβλήματα έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα μετά την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική. "Μας πήραν για φτηνότερους, όχι για καλύτερους. Ο πυροσβέστης ζει σε μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς", τόνισαν. "Δηλώνω ανειδίκευτος για τη δασοπυρόσβεση", είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

"Εργαζόμασταν 48 ώρες τη βδομάδα και τώρα φτάσαμε τις 60 ώρες. Εργαζόμαστε όχι μόνο τις Κυριακές, αλλά και πρόσθετα οχτάωρα", συμπληρώνει ο Θ. Τσούνας. Ο Γ. Λεόντιος υπογράμμισε ότι και του χρόνου θα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα στο ΠΣ. "Η Πυροσβεστική δε θα έχει ευθύνη για τυχόν αποτυχίες", ανέφερε. "Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης. Πέρσι 16.796 άτομα της Δασικής, της Πυροσβεστικής, εποχικοί ασχολούνταν με τις φωτιές στα δάση. Τώρα με την ανάθεση στο ΠΣ είναι 10.480. Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, η οργανική δύναμη του Σώματος - που έχει αντικείμενο και τις αστικές πυρκαγιές - δύναται να φτάσει τις 9.500. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας".

Αναφερόμενος στην ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ, ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι η επιλογή δεν έγινε τυχαία. "Σε όλες τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα γίνονται περικοπές. Είναι μια πολιτική επιλογή που γίνεται σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα. Η κυβέρνηση κυνηγά τους στόχους της ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές. Σημαίνει λιτότητα για τις υπηρεσίες σαν τις δικές σας, αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτές". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους πυροσβέστες να παλέψουν οργανωμένα και συντονισμένα για τα προβλήματά τους. "Είναι ο μόνος δρόμος", υπογράμμισε. Επίσης τόνισε την ανάγκη του εκδημοκρατισμού και της αποστρατιωτικοποίησης του Πυροσβεστικού Σώματος, την απαλλαγή του από τα Σώματα Ασφάλειας και τη μετατροπή του σε πολιτική υπηρεσία.

Η πιο φτηνή λύση

Ο Γ. Νάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ θα είναι σε βάρος των υπαλλήλων του. "Η κυβέρνηση έβλεπε τους πυροσβέστες σαν την πιο φτηνή λύση. Τότε λέγαμε ότι το να συζητούμε ποια υπηρεσία είναι ικανότερη να καταπολεμήσει τις δασικές πυρκαγιές θα οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό. Γιατί μεταθέτει τις ευθύνες ανάμεσα σε εργαζόμενους, τη στιγμή που υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που υπερασπίζει τους μεγαλοκαταπατητές. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και η έλλειψη κτηματολογίου δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ελπίζει ότι αν κάψει ένα κομμάτι δάσους μπορεί αύριο να το κάνει δικό του. Μάλιστα, έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Γεωργίας". Ο Γ. Νάκης πρόσθεσε ότι η στρατιωτικοποίηση του ΠΣ είναι μέσον για να αφαιρούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα από τους πυροσβέστες, όπως είναι οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, οι αργίες και τα εκτός έδρας.

Το ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ, είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να χωριστεί η πρόληψη από την καταστολή. Χρειάζεται ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, για να σωθούν τα δάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ