Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΙΓΙΝΑΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για ποιοτικό πόσιμο νερό

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας πραγματοποίησαν, την περασμένη Τετάρτη, κάτοικοι, υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, φορείς και μέλη της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ απαιτώντας άμεσα μέτρα από τον δήμο Αίγινας για να εξασφαλιστεί ποιοτικό πόσιμο νερό στο νησί. Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις οικονομικές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει, επιβαρύνονται με ακόμα ένα έξοδο, της αγοράς εμφιαλωμένων νερών.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της περιφερειακής αρχής Χαρδαλιά, που έχουν αφήσει το νησί χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα, παίρνοντας μόνο ημίμετρα όπως π.χ. η αποστολή εμφιαλωμένων νερών, χωρίς να ενημερώνουν πού και πώς θα τα διανείμουν.

Μεταξύ άλλων απαίτησαν:

Να μην εκδοθεί κανένας λογαριασμός νερού από τον δήμο Αίγινας και να μην υπάρξει η παραμικρή οικονομική αξίωση από πλευράς του δήμου απέναντι στον λαό, για όσο καιρό καταναλώνει νερό γεωτρήσεων. Να απαιτήσει η δημοτική αρχή Αίγινας από την κεντρική διοίκηση άμεσα να γίνει μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω των υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, όπως είχε γίνει και το 2013.

Ο δήμαρχος Αίγινας, Ι. Ζορμπάς, μέσω της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη οι κάτοικοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό. Από την άλλη, δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα να μην πληρώσει ο λαός για όσο καιρό καταναλώνει ένα νερό αμφίβολης χημικής σύστασης και ποιότητας. Μεταξύ άλλων στην απάντησή του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επίταξης των υδροφόρων μιας και ο δήμος Αίγινας έχει την οικονομική αυτοτέλεια να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες υδροφόρες. Ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η σύναψη μιας σύμβασης με υδρομεταφορείς συγκρινόμενη με τον χρόνο αποκατάστασης», βάζοντας στο ζύγι από τη μια την πρόσβαση του λαού σε πόσιμο νερό και από την άλλη το οικονομικό συμφέρον.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί «ο δήμαρχος να δώσει δημόσια απάντηση στον αιγινήτικο λαό όσον αφορά το κομμάτι των ενεργειών προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ώστε να βρεθούν υδροφόρα πλοία ή για τη χρήση των υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα και τι απαντήσεις έχει λάβει». Επίσης ασκεί κριτική και στην άλλη παράταξη που υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία αρκείται σε ανέξοδη αντιπαράθεση για τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση η οποία παλεύει για τις λαϊκές ανάγκες είναι η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, ακόμα και τώρα που δεν έχει εκλεγμένο αντιπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η μόνη δύναμη που δεν αρκέστηκε στο να καταλογίσει μόνο ευθύνες - οι οποίες φυσικά υπάρχουν και είναι πολλέςν- και δεν συμβιβάστηκε με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά ήταν εκεί με τους κατοίκους για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής και υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να μπει στο ζύγι κόστους - οφέλους για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ