Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Η σφαγή της Αγιοτσινάπα δεν ξεχνιέται

Καθώς φέτος συμπληρώνονται σχεδόν 10 χρόνια από την υπόθεση των 43 φοιτητών στην Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα» στη νότια επαρχία του Μεξικού Γκερέρο, που εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτέμβρη 2014, συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων, που το πιθανότερο είναι να έχουν δολοφονηθεί, διοργάνωσαν την Τετάρτη διαμαρτυρία στο προεδρικό μέγαρο παραβιάζοντας μια πύλη, την ώρα που ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έδινε συνέντευξη. Θέλησαν έτσι να καταδείξουν την αδράνεια και τη συνενοχή αυτού του πολιτικού, που εμφανίστηκε στην αρχή ως δήθεν φίλος του λαού και εφάρμοσε την ίδια πολιτική και σε αυτό το θέμα όπως οι προκάτοχοί του νεοφιλελεύθεροι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ακολούθησαν και κάποιες συλλήψεις, ωστόσο ο Ομπραδόρ ερωτηθείς για το περιστατικό δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση των αγνοούμενων φοιτητών. Κατήγγειλε την κίνηση σαν «προβοκάτσια» εναντίον του και του κόμματός του, Κινήματος Εθνικής Αναγέννησης (MORENA), ενόψει της εκστρατείας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της 2ας Ιούνη, όπου θα στηρίξει την πρώην κυβερνήτη της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σαϊνμπάουμ.

Για την υπόθεση της Αγιοτσινάπα υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η τοπική αστυνομία ήταν αυτή που συνέλαβε τους φοιτητές και τους παρέδωσε στους μαφιόζους, γιατί αγωνίζονταν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους και την κυριαρχία στην περιοχή των εγκληματικών κυκλωμάτων του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εμπλέκεται άμεσα το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) από όπου προέρχεται και ο Ομπραδόρ, που στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα MORENA, και το λεγόμενο Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI), με τους τοπικούς άρχοντες εκείνη την περίοδο.

Στον αγώνα ενάντια στο έγκλημα στην Αγιοτσινάπα είχε πρωτοστατήσει το ΚΚ Μεξικού, και συνεχίζει και σήμερα να στέκεται στο πλευρό των συγγενών και φίλων των θυμάτων για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης, ο υποψήφιος Πρόεδρος και στέλεχος του Κόμματος Μάρκο Ντάβιλα έχει καταγγείλει την κωλυσιεργία των αρχών και της τελευταίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης για το έγκλημα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ