Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Αποφασιστικά αντίθετη σε πράξεις ηγεμονίας» άλλων

Η ετοιμότητα της κινεζικής ηγεσίας να υπερασπιστεί τη γοργή της ανέλιξη στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα αναδείχτηκε σε συνέντευξη Τύπου του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής Βουλής, όπου τόνισε πως «μπροστά στο ασταθές και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα είναι αποφασιστικά δύναμη (που δρα) για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στον κόσμο». Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ, ο ίδιος πρόσθεσε πως «εναντιωνόμαστε αποφασιστικά σε κάθε ηγεμονία και εκφοβισμό και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα». Εκανε δε λόγο για μεθόδους που «χρησιμοποιούνται για την καταστολή της Κίνας» και μάλιστα - όπως είπε - «ανανεώνονται συνεχώς», επικρίνοντας συγκεκριμένα τον «κατάλογο των μονομερών κυρώσεων που διευρύνεται». Ακόμα, αναφερόμενος στην Ταϊβάν, είπε ότι όσοι επιζητούν ανεξαρτησία θα «εκκαθαριστούν από την ιστορία».

Την ίδια στιγμή, ο Γουάνγκ υπερασπίστηκε την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας και Ρωσίας, περιγράφοντάς τες μάλιστα ως «ένα νέο παράδειγμα για τις σχέσεις μεγάλων δυνάμεων», αλλά και σημειώνοντας πως οι δεσμοί των δύο αυτών χωρών αναπτύσσονται «στη βάση της μη ευθυγράμμισης, της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης τρίτων». Ακόμα, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει και ότι η παρουσίαση της Κίνας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ανταγωνίστριας δύναμης δεν ήταν ούτε «ρεαλιστική» ούτε «εφικτή»...

Με φόντο και το πρόσφατο νέο «επεισόδιο» έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες (με σύγκρουση πλοίων τους ενώ σκάφη της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής βρίσκονταν σε επιχείρηση ανεφοδιασμού φυλακίου τους σε διαφιλονικούμενα ύδατα), ο Γουάνγκ επέμεινε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) ήταν λογικές και ότι η χώρα του «διατήρησε πάντα υψηλό βαθμό αυτοσυγκράτησης».

Ανάμειξη στις εκλογές φοβάται η Λιθουανία

Την ανησυχία του Βίλνιους για πιθανή ανάμειξη της Κίνας στις επικείμενες εκλογές (προεδρικές τον Μάη και βουλευτικές το φθινόπωρο) εξέφρασε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Λιθουανίας, Ντάριους Γιαουνίσκις, λέγοντας ότι αυτή «σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Θυμίζουμε ότι η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιθουανία, προσπαθώντας μάλιστα και να επηρεάσει πολυεθνικές να διακόψουν δεσμούς με τη χώρα αυτή της Βαλτικής, μετά το άνοιγμα μιας «ντε φάκτο» ταϊβανέζικης πρεσβείας στο Βίλνιους, στα τέλη του 2021.

Ακολούθησε μάλιστα προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με την οποία κατηγόρησε το Πεκίνο για εμπορικές πρακτικές που συνιστούν διάκριση σε βάρος της Λιθουανίας, βέβαια η προσφυγή ανεστάλη τον περασμένο Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ