Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στα λόγια διαφημίζουν την «ισότητα», στην πράξη εντείνουν την εκμετάλλευση

«Η τσάπα είναι γυναίκα», «Η σήραγγα είναι γυναίκα», «Η γραμμή είναι γένους θηλυκού», «Οι γυναίκες της AVAΧ (...) γιορτάζουν κάθε μέρα την Ημέρα της Γυναίκας».

Κάτι τέτοιες γελοίες ατάκες επιστράτευσε η εταιρεία AVAX σε βίντεο που επιμελήθηκε για τη Μέρα της Γυναίκας, προκαλώντας δικαιολογημένα αντιδράσεις από εργαζόμενες και εργαζόμενους στον κατασκευαστικό όμιλο.

Τις παραπάνω ατάκες αλλά και την εργασιακή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω απ' αυτες τις προπαγανδιστικές εξυπνάδες, σχολιάζει η ΚΟΒ Κατασκευών ΜΕΤΡΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Η AVAX, ανάδοχος της κατασκευής της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, όπως καταγγέλλει η ΚΟΒ, «εφαρμόζει εκτεταμένα τη σχέση εργασίας με "μπλοκάκι"», η οποία συνεπάγεται δουλειά «χωρίς ικανοποιητικό μισθό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς το σύνολο των όποιων επιδομάτων δικαιούνται οι εργαζόμενες την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και της γαλουχίας». Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενες να «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν μόνες τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές», να μην έχουν σταθερό ωράριο, να μη δικαιούνται γονικές άδειες ούτε αποζημίωση απόλυσης, να τίθεται υπό αίρεση ακόμα και η άδεια ανάπαυσης.

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά πως οι θηλυκού γένους λέξεις που ενδιαφέρουν την AVAX είναι η κερδοφορία, η εκμετάλλευση, η υπερωρία, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση», τονίζει η ΚΟΒ. Οπως υπενθυμίζει η εν λόγω εταιρεία: Εφαρμόζει στην κατασκευή της νέας γραμμής 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, 6ήμερη εργασία. Εξώθησε τους εργαζόμενους σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις, για να αμείβονται στην ώρα τους. Το καλοκαίρι προσπάθησε να απολύσει τον πρόεδρο των εργαζομένων στην κατασκευή, στην προσπάθειά της να απαλλαχθεί από το «αγκάθι» του σωματείου. Για όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση είναι «εξίσου υπεύθυνη» με την εργοδοσία, καθώς μέσω των αρμόδιων υπουργείων «εποπτεύει την Ελληνικό Μετρό».

«Η 8η Μάρτη είναι μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου. Το σύγχρονο μήνυμά της συμβολίζει την πάλη για ΣΣΕ, αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και των παιδιών. Συμβολίζει τον αγώνα για να πάρει η εργαζόμενη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αξίζει σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, όπου εκεί οι εργαζόμενες γυναίκες θα κατακτήσουν την πραγματική ισοτιμία και χειραφέτησή τους, με την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας», διαμηνύει η ΚΟΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ