Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν θα περάσει ο αυταρχισμός της εργοδοσίας!

Σωματεία καταγγέλλουν την απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «Χριστοφορίδη» καταγγέλλουν εργατικά σωματεία, και απαιτούν να ανακληθεί και να επιστρέψει στη δουλειά της.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εργοδοσία προχώρησε στο κλείσιμο της παλιάς και στη δημιουργία καινούργιας εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο. Και ενώ προσέλαβε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσε, «όλως τυχαίως» άφησε εκτός την πρόεδρο του Συνδικάτου Ξύλου.

«Φαίνεται για μία ακόμα φορά ότι την εργοδοσία την ενοχλεί η οργάνωση των εργατών, που σημαίνει δυνατά σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις μισθών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ΣΣΕ. Δεν θέλουν στα πόδια τους τα συνδικάτα, για να αλωνίζουν και να μπορούν ανενόχλητοι να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι, σε συνθήκες γαλέρας», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Και απαιτούν να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου, συνολικά να μη θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν ξανά στην καινούργια εταιρεία.

Το κείμενο υπογράφουν τα Σωματεία: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κ. Μακεδονίας, εργαζομένων στην «Pfizer Hellas», Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών - Χάρτου - Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΕΠΕ.

Νέα κινητοποίηση αύριο στο ΕΚΕΤΑ

Παράλληλα, σε νέα συγκέντρωση, αύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ. έξω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΕΤΑ, προχωρούν οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους και για την υπογραφή ΣΣΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, «οι κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα έχουν ταράξει τα ήρεμα νερά στο ΕΚΕΤΑ. Τα ινστιτούτα ανησυχούν γιατί έσπασε η βιτρίνα του πυρήνα Αριστείας, του 1ου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα με όρους ανταγωνιστικότητας (προσέλκυση χρηματοδότησης), του πρωτοπόρου φορέα καινοτομίας.

Περισσότεροι εργαζόμενοι του κέντρου μιλούν ανοιχτά για την εργασιακή τους καθημερινότητα στα πηγαδάκια, στα γραφεία, στα εργαστήρια, στις συνελεύσεις του ΕΚΕΤΑ. Περισσότεροι μιλούν ανοιχτά για την εντατικοποίηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εργασιακή ανασφάλεια. Περισσότεροι καταγγέλλουν περιπτώσεις εκφοβισμού, συζητήσεις "πειθούς" με σκοπό τη "συμμόρφωση". Περισσότεροι εργαζόμενοι πλέον προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι μισθοί, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικότερα οι όροι ζωής».

Το Συνδικάτο θυμίζει τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι στις 31/1 και 21/2, δίνοντας το έναυσμα της μαζικής αγωνιστικής απάντησης, κάτι που φάνηκε και από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, «εκεί που διεκδικήσαμε από κοινού "Δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα"».

«Ηταν ώριμο από καιρό να μπει τέλος στην "ομερτά" για τις εργασιακές σχέσεις στο κέντρο την οποία επιχειρεί να επιβάλει η διοίκηση του κέντρου, σε συνεργασία με την πλειοψηφική παράταξη στο ΔΣ του ΣΕ ΕΚΕΤΑ», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους διεκδικώντας: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις εργαζομένων και να προχωρήσει η απορρόφησή τους, με ευθύνη των ινστιτούτων και του Κέντρου. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους. Συμβάσεις εργασίας με το ΕΚΕΤΑ, αποσυνδεδεμένες από συγκεκριμένα ερευνητικά έργα, για να μην κινδυνεύουν η λήξη του έργου να συνεπάγεται λήξη της εργασίας. Θέσπιση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αναπροσαρμογή για να καλύπτεται ο πληθωρισμός, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ