Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιθέσεις από έδαφος και αέρα στη Ρωσία

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση με σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, χθες η Ρωσία δέχτηκε επιθέσεις από έδαφος και αέρα σε μεθόριες περιοχές, με στρατιώτες και drones.

Η ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας, FSB, ανέφερε χθες απόπειρα ένοπλων ομάδων από την Ουκρανία να περάσουν από τα σύνορα στη Ρωσία. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλoύμενο την FSB, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 100 ενόπλους και κατέστρεψαν πλήθος τεθωρακισμένων κατά την αποτροπή «απόπειρας εισβολής».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα και χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτήν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ανέφερε ακόμα ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους, πυροβολικό και αεροπορία για να αποκρούσουν τις επιθέσεις.

Επιπλέον, η Ρωσία έγινε στόχος ενός κύματος επιθέσεων από ουκρανικά drones, τα οποία πραγματοποίησαν πλήγματα και στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ (βορειοδυτική Ρωσία), η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουκρανία, ενώ προκάλεσαν πυρκαγιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε άλλες 2 Περιφέρειες.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές επιθέσεις που έχουν γίνει με drones εναντίον ρωσικού εδάφους. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψε συνολικά 25 ουκρανικά drones, κυρίως στις Περιφέρειες της Μόσχας, του Λένινγκραντ, του Μπέλγκοροντ, του Κουρσκ και του Μπριάνσκ. Τα σχολεία στο Κουρσκ έκλεισαν και τις επόμενες μέρες τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Χθες τα ξημερώματα ουκρανικά drones στόχευσαν επίσης το Αριόλ και το Κστόβο, ρωσικές πόλεις σε απόσταση 160 χλμ. από τα σύνορα. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου και σε έναν χώρο αποθήκευσης πετρελαίου.

Η Περιφέρεια του Μπέλγκοροντ δέχτηκε κι αυτή επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις με drones, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε γραμμή ηλεκτροδότησης. Επίσης χθες, ουκρανικό drone συνετρίβη στο δημαρχείο του Μπέλγκοροντ, προκαλώντας τον τραυματισμό 2 ανθρώπων.

Το Σάββατο η Ρωσία ανέφερε ότι κατέστρεψε 47 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην Περιφέρεια Ροστόφ στον Ντον, που συνορεύει με την Ουκρανία. Η επίθεση αυτή εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων είχε στόχο εργοστάσιο παραγωγής αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο που θα «ακυρώνει» την απόφαση της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ το 1954 να μεταφέρει την Κριμαία από τη Ρωσική ΣΣΔ στην Ουκρανική ΣΣΔ.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νομικής βάσης για να υποστηρίξει η Μόσχα ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ μέρος της Ουκρανίας.

Το σχέδιο περιγράφει τη μεταφορά του 1954 ως «αυθαίρετη» και «παράνομη», επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ