Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
«Προεκλογικό» σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 7,3 τρισ. δολαρίων

Δαπάνες κομμένες στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Αυξημένες δαπάνες, στο φόντο του εντεινόμενου διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατέθεσε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού - το οποίο βέβαια δεν αναμένεται να περάσει ως έχει από το Κογκρέσο, όπου οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων - προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 7,3 τρισ. δολαρίων για την κάλυψη διαφόρων «προτεραιοτήτων».

Προτείνει εξοικονόμηση πόρων από την αύξηση της φορολογίας στους πολύ πλούσιους και στις μεγάλες εταιρείες (γνωστές εξαγγελίες της κυβέρνησης Μπάιντεν εδώ και χρόνια, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ), καθώς και «αναπτυξιακά προγράμματα» σε Πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση.

Αναμασώντας κι άλλες παλιές εξαγγελίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται επιπλέον ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης με τις φαρμακοβιομηχανίες και επαναφορά φοροελαφρύνσεων για οικογένειες με παιδιά, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Υπόσχεται δε να μειώσει κατά 3 τρισ. δολάρια το κρατικό έλλειμμα μέσα στην επόμενη 10ετία (ενώ το χρέος έχει ήδη φτάσει τα 34,5 τρισ. δολάρια).

Τη μερίδα του λέοντος στις κρατικές δαπάνες την έχουν οι στρατιωτικές δαπάνες και το Πεντάγωνο, με σχέδιο δαπανών στα 895 δισ. δολάρια.

Προβλέπεται ακόμα περισσότερη στρατιωτική και οικονομική «βοήθεια» για το Κίεβο, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Για τη μετανάστευση ζητά «πιο εντατικούς και αυστηρούς» ελέγχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Την περασμένη βδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησαν σχέδιο για «στένεμα» του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 14 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, ενώ προχτές ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, απέρριψε αμέσως την πρόταση του Μπάιντεν για τον επόμενο προϋπολογισμό, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει μια «ακόρεστη όρεξη για αλόγιστες δαπάνες» και «αδιαφορία για τη δημοσιονομική ευθύνη».

Δαπάνες κομμένες στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025, που ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβρη, προβλέπει επίσης αύξηση των δαπανών για επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό μέχρι το 2027 σε χώρες με μικρό ή μεσαίο ΑΕΠ (στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού για Διεθνείς Υποδομές και Επενδύσεις, PGI) οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου γεωπολιτικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών, προβλέπει 4 δισ. δολάρια για «πιο ελεύθερο, ανοιχτό και ασφαλή Ινδο-Ειρηνικό» και 2,1 δισ. δολάρια σε διμερή και περιφερειακά προγράμματα «ξένης βοήθειας», όπως 100 εκατ. για «στρατιωτική βοήθεια» στην Ταϊβάν, 20 εκατ. δολάρια για το «Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού» (IPEF), 62 εκατ. για την υποστήριξη της ASEAN, ενώ η «Στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό» προβλέπει 2 δισ. δολάρια για την υποστήριξη «της διπλωματικής παρουσίας και προγραμμάτων στην περιοχή, όπως νέα διπλωματικά πόστα σε χώρες του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού».

Σε σχέση με τη Μικρονησία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού Κίνας - ΗΠΑ, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει 7,1 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, προβλέπονται προγράμματα 1 δισ. δολαρίων και άλλα 35 εκατ. δολάρια για «στοχευμένη χρηματοδότηση διαχείρισης περιφερειακής μετανάστευσης». Σε προγράμματα χρηματοδότησης «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» σχεδιάζεται να δοθούν 11 δισ. δολάρια.

Για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διαφθοράς» προβλέπονται 231 εκατ. δολάρια, για την αντιμετώπιση «κυβερνοαπειλών» ζητούνται άλλα 245 εκατ. για επιπλέον θωράκιση υποδομών του FBI, και 5 εκατ. για νέο τομέα ασφάλειας και αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Υψιστη προτεραιότητα» θεωρούνται η πυρηνική αποτροπή και η «ολοκληρωμένη αποτροπή», και προβλέπονται νέα κονδύλια για συνέχιση του εκσυγχρονισμού των υποδομών πυρηνικών όπλων. Μικρή αναφορά γίνεται και σε πρόβλεψη για αύξηση της μισθοδοσίας στρατιωτικών κατά 4,5%.

Ειδική αναφορά γίνεται στη χρηματοδότηση «προτεραιοτήτων» σε Ισραήλ, Ουκρανία και Ινδο-Ειρηνικό. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβρη του 2023 μεταφέρθηκαν συνολικά 92 δισ. δολάρια για «έκτακτες εθνικές ανάγκες ασφαλείας», όπου περιλαμβάνονταν κονδύλια για τους πολέμους σε Ουκρανία και σε Γάζα (με τίτλο «ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας») και για την «περιφερειακή ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού», κατόπιν αιτημάτων σημαντικών επενδύσεων στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, «ωφελώντας τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ και βοηθώντας στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας σε δεκάδες Πολιτείες».

Αναφορά γίνεται, τέλος, σε αύξηση κεφαλαίων για το ΝΑΤΟ και για τη διατήρηση της «κρίσιμης υποστήριξης στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ