Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτοφανές λουτρό αίματος σε σχολείο!

Ειδικά συνεργεία μαζεύουν τα παιδιά που έχουν διασωθεί

Associated Press

Ειδικά συνεργεία μαζεύουν τα παιδιά που έχουν διασωθεί
ΕΡΦΟΥΡΤΗ.--

Μανία, απόγνωση, εκδίκηση, μίσος, παράνοια; Τι ακριβώς όπλισε το χέρι ενός δεκαεννιάχρονου που για ώρες σκορπούσε το θάνατο, στο Γυμνάσιο Γιόχαν Γκούτενμπεργκ, στη γερμανική πόλη Ερφούρτη;

Τα ερωτήματα θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, αφού η αυλαία του μακελειού έκλεισε δραματικά, αφήνοντας και τον ίδιο το δράστη νεκρό. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, 18 άνθρωποι βρέθηκαν να κείτονταν νεκροί σε διάφορα σημεία του Γυμνασίου Γιόχαν Γκούτενμπεργκ μεταξύ αυτών και ο 19χρονος δράστης, πρώην σπουδαστής. Ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή σε 14 καθηγητές, δύο σπουδαστές και έναν αστυνομικό. Δε διευκρινίστηκε, προς το παρόν, εάν ο δράστης αυτοκτόνησε ή τελικά πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς.

Αυτό που επιβεβαίωσε η αστυνομία είναι ότι τελικά ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας, αν και αρχικά είχαν δημιουργηθεί υποψίες ότι οι δράστες ήταν δύο και η αστυνομία αναζητούσε και τον δεύτερο πιστεύοντας ότι είχε κρυφτεί. Ο Μάνφρεντ Γκρούμπε, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το κτίριο αντίκρισαν φρικιαστικές σκηνές με πτώματα να κείτονται στους διαδρόμους και τις τουαλέτες.

Το μακελειό άρχισε στις 11 το πρωί και έληξε περίπου στις 4 το απόγευμα και για όλες αυτές τις ώρες, η γερμανική κοινωνία κρατούσε την ανάσα της. Ο ίδιος ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε «τρομοκρατημένος» αν και χιλιόμετρα μακριά. Τι άραγε μπορούν να πουν οι κάτοικοι της Ερφούρτης, περί τα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου, μιας πόλης περίπου 200.000 ψυχών που εδώ και χρόνια με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, αφού η οικονομία της περιοχής ασθμαίνει και η ανεργία θερίζει.

Πόσο συνδέεται η αποτρόπαιη πράξη του δράστη με την οικονομική γεωγραφία της περιοχής; Το ερώτημα δε θα απαντηθεί, όπως δεν έχει απαντηθεί τόσες φορές, όταν η βία χτυπά τα σχολεία, αφήνοντας πτώματα και απίστευτο πόνο πίσω της. Ενδεικτικό είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό βίας σε σχολείο στη Γερμανία για φέτος, αφού το Φλεβάρη, ένας 22χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον διευθυντή ενός επαγγελματικού λυκείου στην πόλη Φράιζινγκ, βόρεια του Μονάχου και όπως αποκαλύφθηκε τα κίνητρά του ήταν το μίσος και η εκδίκηση.

Οσον αφορά στα σχολεία... το μακελειό στο Γιόχαν Γκούτενμπεργκ θεωρείται το πιο αιματηρό στην πρόσφατη ιστορία. Πιο αιματηρό ακόμη και από την τραγωδία του Απρίλη του 1999 στο γυμνάσιο Κολουμπάιν, στη Λίτλτον της πολιτείας του Κολοράντο, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και αυτής σε σχολείο του Ντουμπλέιν στη Σκοτία, το 1996, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ