Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας » με τη Χάγη, παρά τη γκρίνια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.-

Αιχμές για τις αδιάλειπτες, σκληρές πιέσεις της επικεφαλής εισαγγελέων του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, άφησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζ. Ζίβκοβιτς. Με αφορμή το προχτεσινό σχόλιο της Ντελ Πόντε πως «δεν είναι επαρκείς» οι εκούσιες παραδόσεις πέντε πρώην υψηλόβαθμων στρατιωτικών και διοικητικών αξιωματούχων, ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δήλωσε: «Εάν κάθε φορά που κάποιος ασκεί πιέσεις πρέπει εμείς να αντιδρούμε σαν ινδικά χοιρίδια, ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, τότε φοβάμαι πως θα είναι πολύ δύσκολο για μας να εγκαθιδρύσουμε συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης»...

Πέρα απ' τις - σε φραστικό αλλά και άλλο επίπεδο... - δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη συνεργασία Βελιγραδίου και ΔΠΔ της Χάγης, χτες, συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Επικεφαλής του συμβουλίου ορίστηκε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς και δεύτερος τη τάξει ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Σάβο Μάρκοβιτς.

Το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας θα ασχολείται με την επίλυση έκτακτων αλλά και πρακτικών ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο πλαίσιο του ΕΣΣ θα συγκροτηθούν δύο μόνιμες επιτροπές: η μία θα επιμελείται στρατιωτικών ζητημάτων και ενδεχόμενης πρόσβασης των αξιωματούχων του δικαστηρίου στα κρατικά αρχεία, και η άλλη θα ασχολείται με την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα ερευνητικών διαδικασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ