Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Υπονόμευση δικαιωμάτων μέσω του νέου ορισμού περί «εξτρεμισμού»

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει ο νέος ορισμός τον οποίο προωθεί για τον «εξτρεμισμό» η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη Βουλή των Κοινοτήτων, για να φιμώσει τους επικριτές ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επιθέσεων και πολέμων, όπως αυτός του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Ο νέος ορισμός θα αφορά ομάδες ή οργανώσεις που προωθούν μια ιδεολογία «στη βάση της βίας, του μίσους και της μη ανεκτικότητας», χωρίς να τις ποινικοποιεί. Οσες οργανώσεις μπουν σε αυτήν την κατηγορία, δεν θα μπορούν να πάρουν κρατική χρηματοδότηση κ.λπ.

Ορίζεται δε ότι «οι σκοποί του εξτρεμισμού είναι:

  • Η εκμηδένιση ή καταστροφή των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.
  • Η υπονόμευση ή αντικατάσταση του συστήματος φιλελεύθερης δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Η σκόπιμη δημιουργία περιβάλλοντος που επιτρέπει σε άλλους να επιτύχουν τα αποτελέσματα για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις».

Το σχέδιο για τη ρύθμιση αυτή ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Κοινοτήτων, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος έδειξε τις προθέσεις του λέγοντας ότι «ο εξτρεμισμός μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα θέτει πραγματικό κίνδυνο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν υποδειχθεί οργανώσεις που μπορεί να ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία, αν και η κυβέρνηση Σούνακ έχει διαβεβαιώσει ότι θα το πράξει μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Η Ζάρα Μοχάμεντ, επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Βρετανίας (MCB), είπε στο BBC το βράδυ της Τετάρτης ότι ο ορισμός περί «εξτρεμισμού» θα οδηγήσει σε άδικη στοχοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση Σούνακ έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της, με το να περιορίσει τις επαφές του MCB με διάφορα υπουργεία.

Αρχές Μάρτη ο Ρίσι Σούνακ, μιλώντας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρθηκε σε «δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας και θέλουν να μας διαλύσουν». Επίσης πρόσφατα, σε συζήτηση για τις κινητοποιήσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού που κατακλύζουν μια σειρά βρετανικές πόλεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι μας έχουν γίνει λεία πειρατών από μικρές ομάδες που είναι εχθρικές στις δικές μας αξίες και δεν σέβονται τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ