Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ακόμη 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου από την ΕΕ

Τέσσερα εργοστάσια παραγωγής όπλων ετοιμάζεται να ανοίξει στην Ουκρανία η «Rheinmetall» και ένα στη Λιθουανία

Copyright 2023 The Associated

Σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024 μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (European Peace Facility) κατέληξαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, και ενώ το Κίεβο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών που αντιμετωπίζει.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί», ανακοίνωσε η βελγική προεδρία.

Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια - θανατηφόρου και μη - στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως πύραυλοι, πυρομαχικά, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα.

Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή «αμυντική» βιομηχανία, όταν ένα κράτος - μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.

Στο Βερολίνο ο Μακρόν για να «μειωθούν οι εντάσεις»

Με φόντο την αντιπαράθεση για τις δηλώσεις - κυρίως από το Παρίσι - περί ενδεχόμενης αποστολής «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, την «γκρίνια» της Γερμανίας για τη χαμηλή συνεισφορά της Γαλλίας στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και την άρνηση του Βερολίνου να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν θα ταξιδέψει σήμερα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς, σε μια προσπάθεια «να μειωθούν οι εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία», όπως ανέφεραν Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι στο «POLITICO».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ θα ενταχθεί αργότερα στις συνομιλίες, οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Μακρόν φάνηκε να απαντά απευθείας στον Σολτς κατά την επίσκεψή του στην Πράγα, λέγοντας πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξεκάθαρα μια στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μην είμαστε δειλοί». Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, είχε απαντήσει τότε ότι τα σχόλια του Μακρόν «δεν βοηθούν πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουμε όταν πρόκειται να βοηθήσουμε την Ουκρανία».

Πρόκειται για ακόμη μια «μπηχτή» Γερμανού αξιωματούχου κατά της Γαλλίας, που εμφανίζεται στα στοιχεία να έχει προσφέρει 640 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία έχει παράσχει ή δεσμεύσει 17,7 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Απορρίφθηκε ξανά στη Βουλή η αποστολή πυραύλων «Taurus»

Στο μεταξύ, στη Γερμανία συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» και χτες η βουλή απέρριψε για δεύτερη φορά πρόταση της αντιπολιτευόμενης Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) υπέρ της παράδοσης των πυραύλων.

Η Ενωση ζητούσε «άμεση διάθεση του οπλικού ζητήματος "Taurus" στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», παρά την επανειλημμένη απόρριψη σχετικού αιτήματος από τον καγκελάριο Ο. Σολτς.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU και CSU, κατά της πρότασης ψήφισαν 495 βουλευτές, υπέρ 190 και 5 απείχαν. Η Ενωση δεν κατόρθωσε τελικά να εξασφαλίσει ψήφους από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Κατά της πρότασης ψήφισαν μάλιστα και 7 από τους δικούς της βουλευτές.

Το πάγιο «όχι» του επανέλαβε από τη γερμανική βουλή ο Ολ. Σολτς. «Αποκλείω την αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα είχε νόημα να αποσταλούν μόνο μαζί με τη συνδρομή Γερμανών στρατιωτών», επανέλαβε.

«Αυτό είναι το όριο που ως καγκελάριος δεν θέλω να υπερβώ», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αποστολή του συγκεκριμένου εξοπλιστικού συστήματος εμβέλειας έως και 500 χλμ. συνδέεται άρρηκτα με την εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών και «έχω την ευθύνη να αποτρέψω μια συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο».

Μάλιστα, είπε ότι αυτή την άποψη «τη συμμερίζονται και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ».

Δημοσίευμα της «Welt» αναφέρει ότι ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, εξετάζει την άμεση αναβάθμιση όλων των πυραύλων τύπου «Taurus», ώστε να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, τα σχέδια φέρονται να περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό 600 συστημάτων «Taurus», δεδομένου ότι κατά την αναβάθμιση που είχε γίνει το 2018, μόνο τα μισά εξ αυτών κρίθηκαν λειτουργικά. Ο εκσυγχρονισμός των συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο μιας «κυκλικής ανταλλαγής» εξοπλιστικών συστημάτων με τη Βρετανία, η οποία θα μπορούσε να παραλάβει πυραύλους «Taurus» από το Βερολίνο και να στείλει περισσότερους πυραύλους «Storm Shadow» στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι παρακολουθεί «στενά» τη συζήτηση που διεξάγεται στη Γερμανία σχετικά με την αποστολή «Τaurus» στην Ουκρανία. Επανέλαβε ωστόσο ότι τα «δυτικά» οπλικά συστήματα που στέλνονται στο Κίεβο προκαλούν πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν αλλάζουν την πορεία του πολέμου.

Τέσσερα εργοστάσια όπλων θα κατασκευάσει η «Rheinmetall» στην Ουκρανία

Ο γερμανικός όμιλος πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 4 εργοστάσια στην Ουκρανία. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέτυχε πωλήσεις ρεκόρ 7,2 δισ. ευρώ πέρυσι και στοχεύει να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ το 2024.

Η εταιρεία είπε ότι τα εργοστάσια στην Ουκρανία θα κατασκευάζουν οβίδες, στρατιωτικά οχήματα, πυρίτιδα και αντιαεροπορικά όπλα.

«Η Ουκρανία είναι πλέον ένας σημαντικός εταίρος για εμάς, όπου βλέπουμε μια δυναμική μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ (σε πωλήσεις) ετησίως», δήλωσε ο CEO της «Rheinmetall», Αρμιν Πάπεργκερ.

Η «Rheinmetall» πρόκειται επίσης να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Λιθουανία, όπου η Γερμανία σχεδιάζει να αναπτύξει μια ταξιαρχία σε μόνιμη βάση για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο όμιλος σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία και για τα δικά τους αποθέματα.

Βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανέφερε η Ρωσία

Ο υπό ρωσική διοίκηση πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες ότι κρίσιμη υποδομή των εγκαταστάσεών του βομβαρδίστηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη στην περιοχή κοντά στον φράκτη όπου βρίσκονται δεξαμενές καυσίμου ντίζελ, ανακοίνωσε η διοίκηση, προσθέτοντας ότι ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον σταθμό ενημερώθηκαν για τον βομβαρδισμό.

Νέα ουκρανικά χτυπήματα σημειώθηκαν στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δεκάδες drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ.

Χτες στο μεταξύ οι «φιλο-ουκρανοί» Ρώσοι μαχητές, μέλη των ταγμάτων Σιβηρίας, της Λεγεώνας Ελευθερίας της Ρωσίας και της RDK δημοσίευσαν μια δήλωση στο «Telegram», λέγοντας ότι οι διασυνοριακές επιθέσεις για την «απελευθέρωση» των περιοχών Κουρσκ και Μπέλγκοροντ θα συνεχιστούν «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Επιχείρησαν νέα εισβολή στη νότια Ρωσία σε μια διασυνοριακή επιδρομή, κάτι που επιβεβαίωσε και η Ρωσική Συνοριακή Φρουρά, λέγοντας ότι μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, απέκρουσαν την επίθεση κοντά στο χωριό Tyotkino στο Κουρσκ.

Η Ρωσία πιστεύεται ότι μπλόκαρε το δορυφορικό σήμα ενός αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς από την Πολωνία προς το Λονδίνο, ανέφεραν μία κυβερνητική πηγή και δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, γίνονταν παρεμβολές στο σήμα GPS επί περίπου 30 λεπτά, ενώ το αεροσκάφος πετούσε κοντά στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο και το αεροσκάφος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους για να καθορίσει τη θέση του.

Η Πολωνία ανακαλεί 50 πρέσβεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Πολωνία ανακαλεί 50 πρεσβευτές της στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας, «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης «να βελτιώσει τις διπλωματικές αποστολές σε μια δύσκολη στιγμή», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, είπε ότι είναι «ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ομάδα πιστών απεσταλμένων όταν η γειτονική Ουκρανία αποκρούει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας». Τόνισε ότι «δεν πρόκειται για αντίποινα» εναντίον των προκατόχων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ