Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τρόπαιο βάφτηκε κίτρινο

Το Κύπελλο στα χέρια των παικτών της ΑΕΚ

Sportidea

Το Κύπελλο στα χέρια των παικτών της ΑΕΚ
«Πανηγύρια τέλος, οι υποχρεώσεις δεν ολοκληρώθηκαν. Το μυαλό τώρα στο πρωτάθλημα». Το τσιτάτο αυτό (που βγαίνει από αρμόδια «κιτρινοκόκκινα» χείλη) περιγράφει πλήρως την «επόμενη» μέρα του μεγάλου τελικού, γι' αμφοτέρους τους αντιπάλους. Βέβαια, στην ΑΕΚ δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι χαρές και τα γέλια, ενώ στον Ολυμπιακό η στεναχώρια και η κατήφεια. Ομως η ζωή και οι υποχρεώσεις επιβάλλουν σε νικητές και ηττημένους ν' ανασυνταχθούν και να εστιάσουν την προσοχή τους στην καθοριστική αυλαία του πρωταθλήματος.

Η κυρία των Κυπέλλων

Σε... κυρία των Κυπέλλων εξελίσσεται τελικά η ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι», μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, επικράτησαν του Ολυμπιακού με 2 - 1 και κατέκτησαν το 4ο τρόπαιο την τελευταία επταετία (12ο στην ιστορία τους). Ετσι το σαββατόβραδο έγινε... μαγικό και εξωράισε την ήττα για το πρωτάθλημα καθώς και τα... παρελκόμενά της. Παίχτες, τεχνική ηγεσία, φίλαθλοι, διοίκηση «ανάσαναν» και με άλλο... αέρα αντιμετωπίζουν πλέον τη χρονιά αλλά και τη συνέχεια.

Οι τυπικά γηπεδούχοι ήθελαν περισσότερο το τρόπαιο και το κατέκτησαν. Πλέον περιμένουν την... ανάσταση (νταμπλ). Νικολαϊδης: «Ημασταν καλύτεροι και το πήραμε. Στην πορεία μάς βγήκαν δύο στόχοι, αυτός του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου. Αν έρθει το πρωτάθλημα έχει καλώς». Χιώτης: «Κατακτήσαμε το Κύπελλο και τώρα ελπίζουμε για το πρωτάθλημα. Την κούπα την αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που μας έλεγαν "ΛΟΥΣΕΡ" πριν μερικές βδομάδες». Ιβιτς: «Θέλαμε περισσότερο τη νίκη και παλέψαμε για αυτήν. Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου και στον υπέροχο κόσμο μας. Δεν πανηγύρισα το γκολ που πέτυχα γιατί σέβομαι το ψωμί που έφαγα στον Ολυμπιακό».

Από την πλευρά του ο Σάντος στην πορτογαλική εφημερίδα «Ο Τζόγκο», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θα τα δώσουμε όλα για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Οι παίκτες μου έχουν κίνητρο. Αλλά δεν εξαρτάται από εμάς και αυτό είναι περίεργο. Θέλουμε να πάρουμε και το πρωτάθλημα αλλά η κατάσταση εξαρτάται από τρίτο και αυτό είναι κάτι δύσκολο. Με νίκη επί του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική εξασφαλίζουμε και τυπικά το Τσάμπιονς Λιγκ. Γενικά είμαι πολύ χαρούμενος για τη φετινή χρονιά. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ φτάσαμε στους «16» της διοργάνωσης και αποκλειστήκαμε από την Ιντερ έχοντας κάνει δύο φοβερά παιχνίδια. Γενικά δουλέψαμε καλά. Τα πράγματα δεν πήγαν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει, αλλά σε γενικές γραμμές κάναμε καλή πορεία».

Προβληματισμός με Τζιοβάνι

Μια βδομάδα νωρίτερα ήρθε για τον Ολυμπιακό το Μεγάλο Σάββατο. Η ήττα από την ΑΕΚ και η απώλεια του Κυπέλλου, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο προήλθαν, διατάραξε το καλό κλίμα. Η απογοήτευση, η κατήφεια και ο προβληματισμός κυριάρχησαν στο λιμάνι. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν το τρόπαιο αλλά παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ζέτεμπεργκ: «Ο τελικός ήταν διαφορετικό παιχνίδι από αυτό του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ πήρε δίκαια το Κύπελλο. Προσπαθήσαμε». Πατσατζόγλου: «Δίκαια νίκησε η ΑΕΚ. Προσπαθήσαμε για το Κύπελλο». Αλεξανδρής: «Σημασία έχει ότι η ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ και πήρε τη νίκη. Οποιος βάζει περισσότερα στο ποδόσφαιρο κερδίζει».

Την κατήφεια και τον προβληματισμό από την ήττα και την εμφάνιση επέτειναν ο τραυματισμός του Καρεμπέ και η συμπεριφορά του Τζιοβάνι. Ομως σωστά ο Λεμονής δεν πήρε αποφάσεις εν θερμώ. Σκεπτόμενος τον επόμενο τελικό (με Αρη) θέλησε να εκτονώσει την κατάσταση. Ετσι έδωσε ρεπό στους παίχτες και χτες που επέστρεψαν έκανε τα σχόλια του. Επέπληξε αυστηρότατα το Τζιοβάνι, παραπέμποντας τη συνέχεια του θέματος στη διοίκηση. Από τους υπόλοιπους παίχτες ζήτησε να ξεχάσουν το Κύπελλο, να συγκεντρωθούν και να δουλέψουν με ηρεμία για το καθοριστικό παιχνίδι στου Χαριλάου: «Ακόμη κι αν είχαμε πάρει το Κύπελλο, δε θα υπήρχαν γιορτές για εμάς. Οι γιορτές θα είναι στις 8 Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη απουσία ακούει στ' όνομα Καρεμπέ. Ο Γάλλος υπέστη θλάση στους προσαγωγούς, βρίσκεται ήδη στη χώρα του για να εξεταστεί από το γιατρό των «τρικολόρ», και χάνει το παιχνίδι με τον Αρη. Πρόβλημα τραυματισμών αντιμετωπίζουν και οι Τζόρτζεβιτς, Πατσατζόγλου, Γιαννακόπουλος.

Πραγματικός τελικός

Ολα τα στοιχεία (πολλά και καθ' υπερβολή) ενός ντέρμπι είχε ο τελικός. Κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, ευκαιρίες, άγχος, πάθος, «πηγαινέλα» συναισθημάτων. Πού κρίθηκε λοιπόν, πώς διαμορφώθηκε το τελικό 2-1 (52' Κωνσταντινίδης, 83' Ιβιτς - 70' Τζιοβάνι); Η ΑΕΚ το ήθελε περισσότερο και «κάναμε λιγότερα λάθη» όπως είπε και ο Σάντος. Στο Κύπελλο οι παίχτες της έδειξαν τα στοιχεία που τους έλειψαν από τον αγώνα πρωταθλήματος, έχοντας μαζί τους και την τύχη. Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός ήταν... η άλλη όψη του νομίσματος. Οι ποδοσφαιριστές του παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και σε καθοριστικά σημεία άτυχοι. Ταυτόχρονα «προδόθηκαν» από δύο γεγονότα. Τον τραυματισμό του Καρεμπέ και τη βλακεία του Τζιοβάνι που προκάλεσε την αποβολή του.

ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Κασάπης (27' Ξενίδης), Γκαμάρα, Καψής, Ζαγοράκης, Ζήκος, Λάκης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης (81' Ιβιτς), Νικολαΐδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Αμανατίδης, Κωστούλας (Οφορίκουε 85'), Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζέτεμπεργκ (Νινιάδης 85'), Τζιοβάνι, Αλεξανδρής.

  • Ο τελικός του κυπέλλου ήταν μια γιορτή. Μεγάλο μερίδιο γι' αυτό έχει η ΕΠΟ και της αξίζουν συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες της. Αντίθετα, παραφωνία αποτέλεσαν τρεις παράγοντες. Ο Τζιοβάνι, μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού και τα εντεταλμένα όργανα για την τάξη (αστυνομία, ιδιωτική ασφάλεια) στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Κάποιοι οπαδοί, έβρισαν σκαιότατα, επιτέθηκαν και προπηλάκισαν δημοσιογράφους. Οι αρμόδιοι αρχικά... δεν έβλεπαν και στη συνέχεια... απλώς προήδρευαν. Ούτε ο Καραταΐδης, που προς τιμήν του προσπάθησε να παρέμβει κατευναστικά, πέτυχε πολλά και μόνο από τύχη δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ