Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οχι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σταθμό LNG

Κάθετα αντίθετη τόσο με την επέκταση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στον Βόλο όσο και με την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό δήλωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδρίασε στα Μελισσιάτικα της Μαγνησίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, για το αίτημα ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου από την τσιμεντοβιομηχανία, τόνισε ότι «η ΑΓΕΤ στον Βόλο, αξιοποιώντας τη νομοθεσία της ΕΕ και της χώρας μας, θέλει να επεκτείνει και την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών και άλλων "πράσινων" καυσίμων και μάλιστα χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, αφού πλέον θα λειτουργεί το επιχειρηματικό πάρκο, και να ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα με πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο αποσκοπεί στη διευκόλυνση των κερδοφόρων παραγωγικών σχεδιασμών σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού του Βόλου».

Σημείωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας τάσσεται κατά «για τους λόγους που η ίδια επικαλείται: Προσαρμογή στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ, δηλαδή στο δικαίωμα να αγοράζει ρύπους αξιοποιώντας τα όρια εκπομπών άνθρακα που ανεβοκατεβάζει η ΕΕ, να καίει σκουπίδια και άλλα δήθεν "πράσινα" καύσιμα, σκορπώντας καρκίνο στον Βόλο και στους ανθρώπους της, για να συσσωρεύει κέρδη».

Για τον σταθμό LNG τόνισε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας καταψηφίζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Εγκατάσταση και Λειτουργία Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ΑΡΓΩ" και καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας να οργανώσουν την πάλη τους για να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο καπιταλιστικό έργο, το οποίο θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια του λαού, το περιβάλλον και το λαϊκό εισόδημα».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει «να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «στα σενάρια ατυχημάτων που παρουσιάζονται στη Μελέτη Ασφάλειας της εν λόγω εγκατάστασης, αποκαλύπτεται ότι για ορισμένα σενάρια κατοικημένες περιοχές, δρόμοι μεταφοράς, διάφορες δραστηριότητες κ.λπ., βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας, ακόμη και εντός της ζώνης Ι που είναι υψηλής επικινδυνότητας». Πρόσθεσε ότι «μια τέτοια επένδυση πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος και των επιπτώσεων στους ανθρώπους, θα έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον».

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το επιχειρηματικό πάρκο της ΑΓΕΤ και για τον σταθμό LNG. Επίσης, κατόπιν αιτήματος του Τ. Τσιαπλέ, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση σε δημοτικό σύμβουλο Βόλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δημοτικό σύμβουλο του δημάρχου Αχ. Μπέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ