Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Βουλευτικές εκλογές αύριο στην Κροατία

Με την Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αύριο ανοίγουν στην Κροατία κάλπες για την ανάδειξη της νέας 151μελούς Βουλής και ενώ σε όλα τα Βαλκάνια οξύνονται οι διεργασίες για τους όρους συνεργασίας τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Βασικός αντίπαλος της κεντροδεξιάς HDZ είναι το σοσιαλδημοκρατικό SPD, του οποίου επικεφαλής στις εκλογές είναι ο (τα τελευταία χρόνια) Πρόεδρος της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, παρά την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι θα έπρεπε πρώτα να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ο επικεφαλής της HDZ και πρωθυπουργός της χώρας από το 2016, Αντρέι Πλένκοβιτς, ένθερμος υπέρμαχος της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης όλης της «γειτονιάς» και της ΝΑΤΟικής προσήλωσης της χώρας του, δήλωσε πως ο Μιλάνοβιτς είναι ανεύθυνος και «ωθεί την Κροατία και τον κροατικό λαό στον "ρωσικό κόσμο"», χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό απόρριμμα που έφερε μόνο αρνητικότητα».

Από την πλευρά του SPD, ο ηγέτης του, Πέντια Γκρμπιν, επέκρινε τον Πλένκοβιτς ότι θέλει να μετατρέψει «την Κροατία σε κακό αντίγραφο της Σερβίας του Βούτσιτς» και εμφάνισε την υποψηφιότητα Μιλάνοβιτς ως προτιμότερη για την αντιμετώπιση της HDΖ.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Κροατίας έχει μεταξύ άλλων επικρίνει έντονα τη θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, τις κυρώσεις κατά της Μόσχας κ.λπ. ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι «πάγωσε» και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία.

Με ενδιαφέρον περιμένουν διάφορα αστικά επιτελεία τον ρόλο που θα διαδραματίσει το «Πατριωτικό Κίνημα», που ιδρύθηκε το 2020 και την ίδια χρονιά μπήκε στο Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ