Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ
Καλεί σε συνέντευξη Τύπου για τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα

Τις διεκδικήσεις τους στηρίζει το ΚΚΕ, που κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της πολύμηνης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα παραχωρήσει το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής την Πέμπτη 25 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2ος όροφος).

Το Σωματείο με την πρωτοβουλία του έχει σκοπό να αναδείξει τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί διερμηνείς: Τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα να τους οφείλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από απλήρωτα δεδουλευμένα των ετών 2022 - 2024. Το εξευτελιστικό ύψος της αμοιβής (11,74 ευρώ για κάθε άτομο στην ανάκριση, 17,61 ευρώ για τη διερμηνεία στο ακροατήριο έως τις 3 μ.μ. και 35,22 ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου, με δικαίωμα αμοιβής μόνο για μία δίκη την ημέρα). Και την παντελή έλλειψη εργασιακού πλαισίου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας δικαιώματος ασφάλισης.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Την άμεση και ολοσχερή εξόφληση των απλήρωτων δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων της Αττικής και την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Εδώ και χρόνια τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εφαρμόζουν σύστημα έναντι καταβολής των δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων που εργάζονται στα ποινικά ακροατήρια και στις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται στα Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιά, βάσει βουλεύματος των αντίστοιχων δικαστηρίων. Επικαλούμενα το σύστημα πληρωμής μέσω πάγιας εντολής σταθερού ύψους κατ' έτος, έχουν επιτρέψει να συσσωρευθεί στο ταμείο του Πρωτοδικείου ποσό απλήρωτων δεδουλευμένων των διερμηνέων και μαρτυρικών δαπανών της τάξης των 180.000 ευρώ συνολικά», αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Παράλληλα «το ποσό της αποζημίωσης του διερμηνέα είναι πενιχρό, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2001 και έκτοτε παρέμεινε το ίδιο, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και βεβαίως παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των δικαστικών διερμηνέων».

Το άσχημο εργασιακό καθεστώς έρχονται τέλος να συμπληρώσουν «η παντελής απουσία ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους δικαστικούς διερμηνείς, καθώς και η αοριστία του εργασιακού τους καθεστώτος, ενώ την ίδια στιγμή θεσπίστηκαν κανόνες καταναγκασμού στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περίπτωση μη προσέλευσης, ανεξαρτήτως λόγου (πρόστιμο, απείθεια, διαγραφή από τον πίνακα του βουλεύματος)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ