Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση:

Πώς προωθείται η επιχειρηματική δράση στην ΤΑ;

Απάντηση:

Οι δυνάμεις στην ΤΑ που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ συμφωνούν και εφαρμόζουν με διάφορους τρόπους την κατεύθυνση για την επιχειρηματική δράση της ΤΑ. Θα δώσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό.

Στο Δήμο Χαϊδαρίου επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί σχέδιο σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Ομιλο Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ). Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ύψους 100 εκατ. δολ. και ο ΕΟΟΣ θα εκτελούσε το σύνολο των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αρχής (από προκήρυξη διαγωνισμών και ανάθεση έργων και μελετών για την αγορά, εκμετάλλευση, επέκταση, εκσυγχρονισμό εργατικών κατοικιών, βρεφονηπιακών σταθμών, χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, κεντρικών αγορών, κλπ. ως την υπογραφή συμφώνων φιλίας με άλλους ΟΤΑ).

Θα αναλάμβανε την εκπροσώπηση του δήμου με την κρατική διοίκηση. Η σύμβαση ανανεωνόταν αυτοδικαίως στο διηνεκές. Δηλαδή, ο δήμος εκχωρούσε σε ιδιωτική εταιρία την ίδια την ιδιότητα και τη λειτουργία του ως τμήμα της κρατικής διοίκησης. Δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ, με την κινητοποίηση και των δημοτών.

Σε πάρα πολλούς δήμους οι αρμοδιότητες, αλλά και υπηρεσίες του δήμου ανατίθενται σε δημοτικές επιχειρήσεις (π.χ. για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πρόνοια κλπ.), υπό την ονομασία «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης».


Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν τις περισσότερες φορές έξω από τον έλεγχο των συμβουλίων της ΤΑ και συχνά αυτονομούνται σαν επιχειρηματικές μονάδες και παίζουν το ρόλο του προθαλάμου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, στο καταστατικό δημοτικής επιχείρησης σαν μέσο για την απόκτηση εσόδων αναφερόταν η «αξιοποίηση κοινοχρήστων χώρων του δήμου», δηλαδή η διαχείρισή τους από ιδιώτες.

Σε άλλο καταστατικό προβλεπόταν η απόκτηση εσόδων από τις «μεταγραφές» δηλαδή την πώληση αθλητών της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού.

Σχετικά με τα έργα, ακολουθείται η μέθοδος του τεμαχισμού τους σε επιμέρους κονδύλια π.χ. έργο 200 εκατ. χωρίζεται σε 25 κομματιών των 8 εκατ. για να μπορεί να ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό. Αλλος τρόπος είναι η δημοπράτηση απλών έργων με τη μέθοδο μελέτη - κατασκευή. Ο υποψήφιος κατασκευαστής κάνει και τη μελέτη του έργου, ενώ αυτό επιτρέπεται μόνο σε τελείως εξειδικευμένα έργα και για έκτακτες ανάγκες. Συχνά οι προετοιμαζόμενοι σαν ανάδοχοι ετοιμάζουν τις απαιτούμενες προμελέτες για τους διαγωνισμούς, που οι υπηρεσίες του δήμου αναγκάζονται να υπογράψουν σαν δικές τους, συμμετέχοντας κι αυτές στην παραπέρα υποβάθμισή τους και υποκατάστασή τους.

Για πολύ απλά έργα (π.χ. για πεζοδρόμια, κτίρια, κλπ.) ακολουθείται η μέθοδος της προεπιλογής, δηλαδή η πρόσκληση ελάχιστου αριθμού εργολάβων, που σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων αποτελούν δορυφόρους του προβλεπόμενου αναδόχου.


Σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των έργων και υπηρεσιών της ΤΑ, στο όνομα της δήθεν έλλειψης χρημάτων, προωθείται η εφαρμογή της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης των έργων. Ισχυρίζονται ότι τα χρήματα θα τα βάλει ο ιδιώτης, ο οποίος πρέπει να τα ξαναεισπράξει και να βγάλει και κέρδος. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στα έργα π.χ. του αεροδρομίου των Σπάτων και του Ρίου - Αντιρρίου ο εργολάβος έβαλε το 9%, στο σύνολο του κόστους, πήρε προκαταβολή 15%, έχει το 45% της εταιρίας διαχείρισης. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από δάνεια που εγγυάται το δημόσιο, επιδοτήσεις, συμμετοχή του Δημοσίου και τα τέλη.

Το κράτος εγγυάται επίσης τη χρησιμοποίηση των έργων από ορισμένο αριθμό χρηστών και καλύπτει την όποια διαφορά, ώστε ο ιδιώτης να έχει εξασφαλισμένα τα κέρδη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ