Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Η «Apple» κατηγορείται για χρήση ορυκτών από παράνομες εξορύξεις

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας «Apple» ότι χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της πρώτες ύλες «εξορυγμένες παράνομα», προερχόμενες από «ορυχεία του Κονγκό» στα οποία «παραβιάζονται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτά παιδιών, που εξαναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας.

Εγγραφα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι δικηγόροι που ενεργούν κατ' εντολή του κράτους της ΛΔ Κονγκό έχουν καταγράψει στοιχεία για τη μεταφορά κογκολέζικων ορυκτών στο εξωτερικό, και κυρίως στη Ρουάντα, όπου «ξεπλένονται» και εντάσσονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο «φάκελος» που έχουν καταρτίσει «καταδεικνύει» πως «η εταιρεία "Apple" χρησιμοποιεί στα προϊόντα της στρατηγικά ορυκτά αγορασμένα στη Ρουάντα», αναφέρουν οι δικηγόροι που ανέλαβαν να συντάξουν εξώδικο προς την επιχείρηση, καλώντας τη να «σταματήσει» την πρακτική αυτή πριν την έναρξη δικαστικής διαδικασίας.

«Η Ρουάντα είναι κεντρικός παράγοντας στην παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών και ιδίως στην εκμετάλλευση ψευδαργύρου και ταντάλιου στη ΛΔ Κονγκό», σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Το υπέδαφος της ΛΔ Κονγκό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτά. Η χώρα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοβαλτίου και πρώτη στην Αφρική στην παραγωγή χαλκού.

Η κυβέρνηση της Κινσάσα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της πόρους, κυρίως ορυκτούς, του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, υποστηρίζοντας και την ένοπλη οργάνωση M23.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα Πρωτοβουλία για την Αλυσίδα Εφοδιασμού Ψευδαργύρου (ITSCI), που συγκαταλέγεται στους κυριότερους μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν 10 χρόνια για να εξασφαλίζεται η προμήθεια ορυκτών που δεν προέρχονται από «εμπόλεμες ζώνες», καταγγέλθηκε τον Απρίλη του 2022 ότι τελικά στη ΛΔ Κονγκό συνέβαλε στο ξέπλυμα ορυκτών συνδεόμενων με ένοπλες συγκρούσεις, παιδική εργασία και λαθρεμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ