Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδηλώσεις σε Κούβα και Βενεζουέλα

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, ξεκινάνε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό και την Επανάστασή του αυτές τις μέρες, που περιλαμβάνουν τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα παρευρεθεί με 20 αντιπροσωπείες από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Μπαρμπάντος, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Παναμά, Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάικα και Γουιάνα από την αμερικανική ήπειρο, και Σουηδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Κύπρο και Ελλάδα από άλλες ηπείρους, καλεσμένους του Κουβανικού Ινστιτούτου της Φιλίας των Λαών (ICAP), στο οποίο είναι πρόεδρος ο Φερνάντο Γκονζάλες ένας από τους 5 Κουβανούς Ηρωες. Μετά την Πρωτομαγιά, στις 2 Μάη, το ICAP μαζί με τη Συνομοσπονδία Εργατών της Κούβας (CTC) θα οργανώσουν διεθνή διάσκεψη αλληλεγγύης στην οποία θα λάβουν μέρος εκατοντάδες αντιπρόσωποι κομμάτων, συνδικάτων και κινημάτων. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Νίκο Ζώκα, ενώ το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων θα μεταβούν στο Γκουαντάναμο, όπου στις 4 και 5 Μάη θα διεξαχθεί το 8ο Διεθνές Σεμινάριο για την Ειρήνη και την Κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, το οποίο συνδιοργανώνεται από το ΠΣΕ και το ICAP.

Τελευταίος σταθμός το Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου στις 6 Μάη θα συνέλθει η περιφερειακή διάσκεψη της αμερικανικής ηπείρου, με καλεσμένες και τις άλλες οργανώσεις - μέλη του ΠΣΕ και όπου θα τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΠΣΕ. Στο Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου ανακηρύχθηκε η Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης την 1η Γενάρη 1959 και όπου βρίσκεται ο τάφος του ιστορικού ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο, οι καλεσμένοι θα επισκεφτούν επίσης τον στρατώνα της Μονκάδα, όπου το 1956 οι επαναστάτες επιτέθηκαν ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς του Μπατίστα.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στην Κούβα, από 10 έως 14 Μάη ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ θα μεταβεί στη Βενεζουέλα, καλεσμένος της Επιτροπής για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και την Ειρήνη (COSI), όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και συναντήσεις με το COSI, το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλους φορείς της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ