Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη τους!»

Δυναμικές παρεμβάσεις για το μακελειό διαρκείας στους χώρους δουλειάς

Πάτρα: Από την παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας
Πάτρα: Από την παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας
Αμεσα μέτρα υγείας, ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων και της ζωής τους σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαιτούν τα εργατικά συνδικάτα μπροστά στην Πρωτομαγιά και με αφορμή τη Μέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασίας που ήταν η 28η Απρίλη.

Στο πλαίσιο αυτό, δυναμική ήταν η κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πάτρας από το Εργατικό Κέντρο, με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη τους!».

Μέλη της διοίκησης του ΕΚ, από κοινού με εκπροσώπους σωματείων από μια σειρά κλάδων και χώρων επισήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν σχεδόν κάθε μέρα η εργατική τάξη να μετρά έναν νεκρό ή και πολλούς σοβαρούς τραυματίες στη μάχη για το μεροκάματο, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα, με 15 νεκρούς εργαζόμενους απ' την αρχή του χρόνου.

Τα σωματεία απαιτούν τη στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό για την πραγματοποίηση πολλών, συνεχών ελέγχων, σε κάθε χώρο δουλειάς. Αναφέρθηκε, επίσης, η ανάγκη να συσταθεί και να λειτουργήσει η Επιτροπή Μεικτών Ελέγχων στους χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το ΕΚΠ απαίτησε, ακόμη, μεγαλύτερους και διεξοδικότερους ελέγχους ώστε οι εργοδότες να καταβάλουν κανονικά το Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους και να μη ζητούν επιτακτικά και με απειλές να το επιστρέψουν, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου.

Τιμή στους νεκρούς της εργατικής τάξης

Στην Αρτα, τους νεκρούς της εργατικής τάξης τίμησε το πρωί της Κυριακής το Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τιμή στους νεκρούς εργάτες στην Αρτα
Τιμή στους νεκρούς εργάτες στην Αρτα
Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν αρχικά έξω από την πύλη του εργοστασίου «Ηπειρος», όπου πριν από 4 χρόνια σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς. Εκεί απέθεσαν λουλούδια στη μνήμη του ενώ ανάμεσα στους συγκεντρωμένους παρευρέθηκαν και οι γονείς του άτυχου ηλεκτρολόγου, που μαζί με την εργατική τάξη του νομού έδωσαν μάχη και πέτυχαν να καταδικαστεί η εργοδοσία της βιομηχανίας για το αποτρόπαιο εργοδοτικό έγκλημα τον Ιούνη του 2020. Στη συνέχεια συνδικαλιστές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο 3ο χιλιόμετρο Αρτας - Ιωαννίνων, όπου επίσης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας ο 18χρονος διανομέας Γιώργος Γούντζας, τον Σεπτέμβρη του 2020.

Μιλώντας για τους νεκρούς, ο Αλέξης Κατσαρός, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τόνισε την απαίτηση των εργαζομένων να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία στους χώρους δουλειάς, την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Ικαρία: Σοβαρά τραυματίστηκε άλλος ένας εργολαβικός εργάτης στον ΔΕΔΔΗΕ

Σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ, για μια ακόμα φορά με σχέση εργασίας μέσω εργολάβου, αυτήν τη φορά στην Ικαρία, όταν χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών, το περασμένο Σάββατο. Ο 36χρονος δούλευε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ-ΕΒΙΝΤΑ ΑΕ, που εκτελεί έργα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, στην Προεσπέρα, και κατά τη διάρκεια εργασιών πάνω σε κολόνα, χτυπήθηκε από ρεύμα μέσης τάσης (20KV). Αρχικά διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα.

Τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση εκφράζουν στον εργαζόμενο το Παράρτημα Σάμου - Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ, καταγγέλλοντας παράλληλα την έλλειψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Ως συμβάν «αποτέλεσμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, των ελλιπών μέτρων και μέσων προστασίας των εργαζομένων, της εργολαβοποίησης εργασιών που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, της υποστελέχωσης πρακτορείων ΔΕΔΔΗΕ και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό», καταγγέλλει το «ατύχημα» το Παράρτημα Σάμου - Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ.

Ενώ τις ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων που έχουν ξεχαρβαλώσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας αναδεικνύει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

«Την ίδια στιγμή ΔΕΔΔΗΕ και μεγαλοεργολάβοι πανηγυρίζουν για ακόμα μια χρονιά για τα τεράστια κέρδη τους, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι μετράμε νεκρούς και σακατεμένους. Επιβεβαιώνεται ότι κέρδη και προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν πάνε μαζί», τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία».

«Ατύχημα» σε μεγάλη χαρτοβιομηχανία στην Κατερίνη

Μαζική εξόρμηση έξω από τη χαρτοβιομηχανία MAXI στην Κατερίνη, όπου στις 21/4 ένας 40χρονος εργάτης τραυματίστηκε βαριά και δίνει μάχη για τη ζωή του, πραγματοποίησε το Σωματείο Τύπου, Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Σωματείο μοίρασε πλατιά την ανακοίνωση στους εργαζόμενους και τους κάλεσε με τη μαζική συμμετοχή στην αυριανή Πρωτομαγιάτικη απεργία να δώσουν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία και τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας, αλλά και να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στο ακέραιο.

Το Σωματείο καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, αφού σε προσπάθεια συνάντησης μαζί της βρήκε «κλειστή πόρτα», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «έχει πολλά ραντεβού για να προλάβει να συναντηθεί και με τη διοίκηση του σωματείου», ενώ αργότερα, απάντησε πως «δεν έχει να δώσει πουθενά εξηγήσεις» και πως «ό,τι είχε να πει, το είπε στην αστυνομία».

«Ετσι λογίζονται οι ζωές των εργαζομένων σήμερα, ως ένα ακόμα ραντεβού που "δεν βγαίνει χρονικά". Ενα ραντεβού που δεν μπορεί να μπει σφήνα ανάμεσα στα υπόλοιπα, καθώς θα χαλάσει τη σούπα των κερδών», αναφέρει το Σωματείο.

Και απαντά: «Να μην τολμήσουν ούτε οι ίδιοι ούτε και οι μηχανισμοί της κυβέρνησης να επιχειρήσουν να εξιλεωθούν φορτώνοντας το συμβάν στην κακιά την ώρα ή στην ατομική ευθύνη».

Παράλληλα, το Σωματείο αναδεικνύει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη λογική «οι ζωές μας για τα κέρδη τους». Οπως αναφέρει, «την ίδια ώρα που σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, το 2022 ο κύκλος εργασιών της χαρτοβιομηχανίας ανήλθε στα 96,93 εκατ. ευρώ, από 44,59 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 117% (!) και τα κέρδη προ φόρων πολλαπλασιάστηκαν... επί 17 φορές και ανήλθαν στα 2,05 εκατ. ευρώ από 122.000 ευρώ το 2021, τα μέτρα προστασίας που παίρνονται για τους εργαζόμενους είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα».

Τονίζει ότι αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων στους τόπους δουλειάς «είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα απάνθρωπα ωράρια, η πίεση για να ολοκληρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο το έργο, οι εξοντωτικές κόντρα βάρδιες, η δουλειά σε απαράδεκτες συνθήκες ακόμα και με δριμύ ψύχος ή υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε χώρους εργασίας με μεγάλη επικινδυνότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν στη δουλειά (2024-06-26 00:00:00.0)
Δεν είναι δυνατόν μέρα παρά μέρα να σκοτώνονται εργάτες στη δουλειά (2024-04-11 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης του ΔΕΔΔΗΕ που καταπλακώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ (2024-01-31 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι διώξεις και τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης (2021-09-24 00:00:00.0)
Εργαζόμενος έχασε αβοήθητος τη ζωή του στη δουλειά (2018-10-16 00:00:00.0)
Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στην απεργία (2013-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ