Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Δεν είναι δυνατόν μέρα παρά μέρα να σκοτώνονται εργάτες στη δουλειά

Παρεμβάσεις με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα και τον θάνατο του οικοδόμου

Παρέμβαση και παράδοση υπομνήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην αστυνομία έκαναν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Σάμου και σωματεία, καταγγέλλοντας τις τραγικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, την έλλειψη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στη Σάμο, την υποστελέχωση του αντίστοιχου τμήματος στη Χίο, τα οποία «θωρακίζουν» την εργοδοτική ασυδοσία, αφήνοντας νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, όπως ο νεκρός οικοδόμος προχτές.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, εργοτάξια, σουπερμάρκετ, εμπορικά κ.ά. στο κέντρο της πόλης και συνομίλησαν με τους συναδέλφους, ώστε να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της ζωής τους.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν, σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια στη Σάμο μετράνε πολλά εργατικά δυστυχήματα. Θάνατος εργαζόμενου σε ώρα εργασίας σε οινοποιείο, δύο εργαζόμενοι νεκροί στο αεροδρόμιο, πολλές πτώσεις με σακατεμένους και νεκρούς οικοδόμους, θάνατοι από μηχανήματα σε εργοτάξιο τεχνικής εταιρείας στην Ικαρία, αλλά και σοβαρό «ατύχημα» σε άλλο έργο οδοποιίας στο Καρλόβασι, πτώσεις από κλαρκ και ανυψωτικά, λιποθυμίες σε χώρους δουλειάς, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μετά τη βάρδια... και ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Επιβεβαιώνεται ότι για τα «ατυχήματα» αυτά δεν φταίει η «κακιά η ώρα», αλλά το ότι τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της ζωής θεωρούνται κόστος και πολυτέλεια.

«Δεν είναι δυνατόν», σημειώνεται, «να έχουμε μέρα παρά μέρα έναν θάνατο πανελλαδικά, καθημερινά να έχουμε ατυχήματα και μικροτραυματισμούς στα νησιά μας και σε όλη τη χώρα και να μην υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στη Σάμο. Αντίθετα, να υπάρχει ένα τμήμα μόνο στη Χίο με 3 επόπτες για όλο το Βόρειο Αιγαίο (ΠΕ Σάμου, Χίου και Λέσβου)! Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν γίνονται έλεγχοι».

Και προβάλλουν διεκδικήσεις τόσο για τη στήριξη του αδικοχαμένου οικοδόμου όσο και για την απόδοση ευθυνών, αλλά και για την πλήρη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ