Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αντίστροφη μέτρηση με καθημερινή δράση μέχρι την απεργία

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Στο πόδι» μέρα - νύχτα βρίσκονται σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στην τελική ευθεία για την πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη και τις συγκεντρώσεις. Με μαζικές διεργασίες σε χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με κάθε μορφή και τρόπο, με πολύμορφες πρωτοβουλίες συζητούν με τους εργαζόμενους και οργανώνουν τη διεκδίκηση κρίσιμων αιτημάτων για τους όρους δουλειάς, αμοιβής και ζωής. Στην προμετωπίδα βρίσκονται οι διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ καθημερινά σωματεία σε περισσότερες πόλεις ανακοινώνουν τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις.

Δεμένα τα πλοία - απεργούν οι ναυτεργάτες

Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 17 Απρίλη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (από 00.01 έως 24.00) και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Απεργία σήμερα στο εργοτάξιο του μετρό

Σε νέα 24ωρη απεργία σήμερα προχωρούν οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του μετρό, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, για αυξήσεις στα ημερομίσθια και διασφάλιση ωραρίου. Την απεργία έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στάση εργασίας στη «Select Services»

Περιοδείες σε εργοτάξια στην Πάτρα
Περιοδείες σε εργοτάξια στην Πάτρα
Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) και κινητοποίηση, έξω από το κατάστημα «Burger King», αύριο, Παρασκευή 12 Απρίλη, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στη «Select Services» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το Σωματείο, που δραστηριοποιείται στις επισιτιστικές επιχειρήσεις του αεροδρομίου, διεκδικεί από την εργοδοσία να καταβάλλει στο προσωπικό τα έξοδα για την καθημερινή μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο. Τα αυξημένα έξοδα της μετακίνησης (εισιτήρια μετρό, ΚΤΕΛ, βενζίνη) αποτελούν σοβαρό πρόβλημα καθώς απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Στο φόντο αυτό, το Σωματείο έχει συγκεντρώσει 154 υπογραφές στήριξης του αιτήματός του και έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. «Η εργοδοσία αρνείται να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και παραμένει η μοναδική εταιρεία στο αεροδρόμιο που δεν τα παρέχει!», καταγγέλλει.

Διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους οι επαγγελματίες

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για τα αιτήματα των επαγγελματιών, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Πιάνοντας το νήμα από τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, μπροστά στη νέα κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία. Ειδικά οι επαγγελματίες πασχίζουν αυτήν την περίοδο να βγάλουν άκρη «με τα νέα POS και τα my DATA υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό», ενώ χιλιάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».


Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Στην απεργία έχουν επίσης καλέσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων.

Πλούσια δραστηριότητα σε Δυτική Ελλάδα και νησιά

Στη μάχη για μαζική συμμετοχή στην απεργία έχουν ριχτεί σωματεία σε μια σειρά από περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Στην Πάτρα, πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες σε πολλούς κλάδους και χώρους εργασίας, από τις οικοδομές και τα μεγάλα έργα μέσα και γύρω από την πόλη, μέχρι τον επισιτισμό, τις αποθήκες φαρμάκου, αλλά και σε διάφορα εργοστάσια. Συνεργεία συνδικάτων περιοδεύουν στη ΒΙΠΕ ενώ τις επόμενες μέρες έχουν προετοιμαστεί περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια τροφίμων και μετάλλου από τα αντίστοιχα κλαδικά συνδικάτα.

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και σε χώρους δουλειάς στον Τύπο και το Χαρτί, όπου εκφράστηκε αισιοδοξία στην αντιπροσωπεία του αντίστοιχου κλαδικού συνδικάτου για συμμετοχή στην απεργία, με έμπρακτη διάθεση των εργαζομένων να συμμετάσχουν, να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην Ηλεία, το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει βρεθεί σε οικοδομές και έργα στον Πύργο και στο Κατάκολο, όπως και στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού. Εκφράζεται θέληση από τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους να «μην κουνηθεί φύλλο» την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ το πρόγραμμα του Συνδικάτου συνεχίζεται τις επόμενες μέρες στην υπό κατασκευή Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στην Τριανταφυλλιά, στην Αρχαία Ολυμπία, στα Κρέστενα καθώς και σε οικοδομές σε Αμαλιάδα και Πύργο. Παράλληλα, το Συνδικάτο οργανώνει κατά τόπους συσκέψεις με εργαζόμενους, σήμερα Πέμπτη στου Λάλα, αύριο Παρασκευή στον Αγιο Ιωάννη και τη Δευτέρα 15 Απρίλη στην Αμαλιάδα.

Αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύσσει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πραγματοποιεί περιοδείες σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα των πόλεων.

Στην Κεφαλονιά, η Επιτροπή Αγώνα Οικοδόμων από κοινού με το Εργατικό Κέντρο έχουν βρεθεί στα μεγάλα έργα κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας στην Παλιοσταφίδα, όπως και στα έργα ανάπλασης που εκτελούνται στο Αργοστόλι. Κλιμάκια συνδικαλιστών περιόδευσαν σε συμβατικές οικοδομές στην πόλη, στα έργα της Αρχαιολογίας στη Σάμη, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται ώστε να βρεθούν και σε άλλα σημεία του νομού, όπως αντίστοιχα γίνεται προσπάθεια και από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα. Από τη συζήτηση μεταφέρεται θέληση των εργαζομένων για συμμετοχή στην απεργία, ενάντια και στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

Περιοδείες έχουν πραγματοποιηθεί, επίσης, από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και τον Σύλλογο Ναυτικών «Νίκος Καββαδίας», στα πλοία στα λιμάνια της Σάμης και του Πόρου, με συζήτηση και για όλα όσα αφορούν τους ναυτεργάτες μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο. Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στους εργαζόμενους των ιχθυοκαλλιεργειών στο Ληξούρι, όπου συζητήθηκαν και τα ιδιαίτερα προβλήματα, με τους αυξημένους κινδύνους στον χώρο δουλειάς τους.

Περιοδεία στην αγορά και στα καταστήματα της Καλλονής έκανε το πρωί της Τρίτης το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ