Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ούτε βήμα πίσω, ο αγώνας κλιμακώνεται για τη δουλειά και τη ζωή τους

Στο πόδι η Λοκρίδα και η Στερεά Ελλάδα, αύριο νέα συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ στην Αθήνα ενάντια στα προγράμματα ανεργίας | Εντατικά προετοιμάζονται η απεργιακή συγκέντρωση και η συναυλία στις 17 Απρίλη

Με κλιμάκωση του αγώνα, κατάληψη του εργοστασίου και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΥΠΑ στην Αθήνα (Εθνικής Αντιστάσεως 8, στον Αλιμο) αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ., απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους στην άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης να καταθέσει εκ νέου τα προγράμματα φτώχειας και να τους πετάξει έξω από τη ΛΑΡΚΟ, τις εργασίες και τα σπίτια τους (βλ. και θέμα δίπλα).

Μετά την αποφασιστική κινητοποίηση και το μπλόκο στους εργολάβους που πήγαν στο εργοστάσιο να αναλάβουν εργασίες που μέχρι τώρα εκτελούσαν οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους ετοιμάζονται να τσαλακώσουν για μία ακόμη φορά τα σχέδια της κυβέρνησης και να στείλουν το μήνυμα ότι «από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Μάλιστα, και αυτήν τη φορά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας έδειξαν την ενότητα και συσπείρωσή τους στο Σωματείο, ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμά του για έκτακτη σύσκεψη χτες το βράδυ και οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα και της δυναμικής απάντησης στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Απαράδεκτη η στάση του υπουργείου «Εργασίας» και της ΔΥΠΑ

«Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του, μετά και τη νέα εισαγωγή των προγραμμάτων φτώχειας και ανεργίας στο ΔΣ της ΔΥΠΑ, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, και συνεχίζει:

«Δεν θα μας θάψετε ζωντανούς. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εργοστάσιο σε κανέναν, πέραν των εργαζομένων. Κλιμακώνουμε κλείνοντας όλες τις πύλες των εργοταξίων της ΛΑΡΚΟ».

Καλεί στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΥΠΑ στον Αλιμο Αττικής (Εθνικής Αντιστάσεως 8) και σε συμπαράσταση τα σωματεία της Αττικής.

Από το «μπλόκο» που έστησαν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους
Από το «μπλόκο» που έστησαν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους
Αναλυτικά αναφέρει:

«Απαράδεκτη η στάση του υπουργείου "Εργασίας" και της ΔΥΠΑ.

Με εντολή της ΤΕΡΝΑ, που θέλει να βγάλει από τη μέση τους εργαζόμενους και να αναλάβει τον ρόλο του παλιατζή, αντί του "επενδυτή", η κυβέρνηση βάζει για "λαγούς" το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ. Τους βάζει να μας θάψουν ζωντανούς. Εσπασαν ρεκόρ κάθε παρατυπίας.

Χωρίς κανένα πρόσχημα, χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο, χωρίς καμία απολύτως λογική, ακόμη και χωρίς συνεδρίαση, διά περιφοράς, στη ΔΥΠΑ ψήφισαν τα προγράμματα ανεργίας πριν από τη λήξη των συμβάσεών μας.

Στην κυβέρνηση σπατάλησαν μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ, που η αξία της είναι πάνω από 20 δισεκατομμύρια, στην ΤΕΡΝΑ με 6 εκατομμύρια. Τώρα ετοιμάζονται να σπαταλήσουν άλλα 56 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις, να ερημώσουν τα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς, να εξαφανίσουν κάθε προοπτική ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα μας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του αφεντικού τους.

Με ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών πάνε να ξεπεράσουν την αποτυχία του σχεδίου τους και τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Δεν θα περάσει».

Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην αποτυχία τους» και ξεκαθαρίζουν:

«Εμείς έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Συνεχίζουμε: Ολοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου, την Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., στην παραλία της Λάρυμνας. Μη καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή. Θα φέρουμε τα πάνω κάτω, θα κερδίσουμε».

Μπλόκο στους εργολάβους και στα μεταλλεία σε Καστοριά και Αϊ - Γιάννη!

Παράλληλα, μπλόκο στους εργολάβους που πήγαν να τους πετάξουν έξω από τα μεταλλεία, τσαλακώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, έκαναν και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς και στον Αϊ - Γιάννη Βοιωτίας.

Στο πόδι για τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Απρίλη

Η αγωνιστική δράση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ συνεχίστηκε χτες το απόγευμα με λαϊκή ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία της Λάρυμνας, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν βιοπαλαιστές επαγγελματίες που στηρίζονται στη λειτουργία του εργοστασίου και την παρουσία των εργαζομένων, συνταξιούχοι, πρώην εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους χώρους δουλειάς.

Οι λαϊκές ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις επαφές με φορείς της Λοκρίδας που θα υποστούν άμεσα τις αρνητικές τραγικές συνέπειες από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο της Λάρυμνας είχε το βράδυ της Τρίτης συνάντηση με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των σχολείων του οικισμού και της Λάρυμνας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δήλωσαν «παρών» στον αγώνα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και στη συγκέντρωση της Τετάρτης 17 Απρίλη. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η έκταση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία με το κλείσιμο σχολείων, μικρομάγαζων, άλλων επιχειρήσεων που βασίζουν τη λειτουργία τους στην ύπαρξη της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα με τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, αναδείχθηκε η επίδραση όλης αυτής της κατάστασης ανασφάλειας στους μαθητές, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά και βλέπουν τις οικογένειές τους να πετιούνται στον δρόμο, ενώ συγκινητική ήταν η παρέμβαση εκπαιδευτικού που μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στον οικισμό και στο οποίο υπηρετεί για πάνω από 30 χρόνια.

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τα αδέρφια μας από τη ΛΑΡΚΟ

Σε αγωνιστική υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 13 Απρίλη, στη Λαμία, αλλά και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και στη συναυλία αλληλεγγύης την Τετάρτη 17 Απρίλη στη Λάρυμνα, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 9 π.μ. του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπορεία με αφετηρία την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας και κατάληξη στο κέντρο της πόλης, όπου στις 10 π.μ. θα γίνει δράση (πλ. Πάρκου - Λαϊκή - Ρήγα Φεραίου). Στη συνέχεια, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαμίας δρομολογεί πούλμαν για τη συγκέντρωση και συναυλία στη Λάρυμνα στις 17 Απρίλη, που θα αναχωρήσουν στις 10.30 π.μ., από την οδό Στουρνάρα (στο πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη).

Κάλεσμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρυμνας στις 17 Απρίλη απευθύνουν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λιβαδειάς και Φωκίδας, καθώς επίσης συνδικάτα από Στερεά και Εύβοια. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς κάνει γνωστό ότι η απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη της Λιβαδειάς θα καταλήξει με πορεία μέχρι τον σταθμό του ΚΤΕΛ, απ' όπου θα αναχωρήσουν λεωφορεία για τη συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ