Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι, καμιά στήριξη για τα πλήγματα ευλογιάς

Μένουν χωρίς εισόδημα μπροστά στο Πάσχα, χάνοντας και την τελευταία δυνατότητα να διαθέσουν τα ζώα τους

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Λαμία

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Λαμία
Χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παραμένουν οι κτηνοτρόφοι του δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες της ασθένειας της ευλογιάς που χτύπησε κοπάδια της περιοχής, αλλά και τον εμπαιγμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, πέντε σχεδόν μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στον δήμο Λοκρών, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη και αποζημίωση των κτηνοτρόφων, τόσο για τα ζώα που θανατώθηκαν και το χαμένο εισόδημα, όσο και για το κόστος των ζωοτροφών που επιβαρύνονται εξαιτίας της καραντίνας που έχει επιβληθεί.

Ενισχύοντας την πίεση προς την περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και των κτηνοτρόφων του δήμου Λοκρών, πραγματοποίησε την Τρίτη 9 Απρίλη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λαμία, απαιτώντας να ενημερώσουν την Περιφερειακή Επιτροπή που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα για την πραγματική οικονομική ασφυξία που βιώνουν και να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό.

«Μετά από σχεδόν 5 μήνες που έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί.

Οι πενιχρές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν δεν έχουν δοθεί, για το χαμένο εισόδημα από το γάλα και τα αρνιά ούτε λόγος, ενώ το υποτιθέμενο πρωτόκολλο καραντίνας εφαρμόζεται μονομερώς εις βάρος των κτηνοτρόφων. Ενώ τους έχουν υποχρεώσει να κλείσουν τα κοπάδια μέσα όπως προβλέπει η καραντίνα, ουδέποτε τους ενίσχυσαν με ζωοτροφές και απολυμαντικά φάρμακα αφήνοντάς τους στο έλεος μιας τρομερά κοστοβόρας διαδικασίας.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, τώρα μπροστά στο Πάσχα τους πετάνε εκτός και από την τελευταία δυνατότητα να πάρουν μια οικονομική ανάσα, αφού τους υποχρεώνουν να διαθέσουν τα ζώα τους για σφαγή μόνο χωρίς τα εντόσθια, με αποτέλεσμα να μην αγοράζει κανείς», τονίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό του υπουργείου και της Περιφέρειας αναφέρει:

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σφυράει κλέφτικα για τις αποζημιώσεις και πετάει την μπάλα στην Περιφέρεια για τα υπόλοιπα, και η Περιφέρεια αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση και πετάει την μπάλα στο υπουργείο. Μάλιστα έφτασαν σε τέτοιο βαθμό αδιαφορίας, που εδώ και ενάμιση μήνα που οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη κ. Σπανό, εμπαίζονται και αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν. Ε, λοιπόν, υπάρχουν, είναι ζωντανοί, αντιστέκονται και διεκδικούν, όλος ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο είναι μαζί τους και απαιτούμε όλοι μαζί άμεσα να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους».

Σημειώνει επίσης ότι με την πίεση που άσκησαν οι κτηνοτρόφοι του δήμου Λοκρών, κατάφεραν να αναδείξουν τα προβλήματά τους, αλλά και τη δέσμευση του περιφερειάρχη, που βρισκόταν εκτός Ελλάδας, ότι θα συναντηθεί μαζί τους την ερχόμενη Τρίτη 16 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ