Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
Αποσπασματικές δράσεις, με φόντο το ανύπαρκτο σύστημα ΠΦΥ

Στο φόντο της εγκληματικής ανυπαρξίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έρχεται άλλο ένα «πρόγραμμα» «για λίγο και για λίγους» από την κυβέρνηση, με τη γνωστή αντιεπιστημονική και αποσπασματική λογική. «Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου: Προλαμβάνω», είναι ο τίτλος της νέας «καμπάνιας», που περιλαμβάνει μερικές σκόρπιες «προληπτικές δράσεις», με επίκεντρο πάντα την ατομική ευθύνη και το ελάχιστο κρατικό κόστος.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κυβέρνηση έκανε λόγο για μια «πρωτοφανούς μεγέθους επένδυση στην Πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού» η οποία αφορά «τον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά) που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και αφορά σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για όλους τους πολίτες, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία»...

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι πολίτες 50 έως και 69 ετών που δεν έχουν κάνει τα τελευταία 5 χρόνια κολονοσκόπηση, θα κάνουν ...self test (!) ανίχνευσης αίματος κοπράνων. Αν το τεστ βγει θετικό, τότε θα παραπέμπονται για διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης.

Για τον καρκίνο του μαστού, προβλέπεται ανά δύο χρόνια (εάν δεν έχουν ιστορικό νόσησης) ψηφιακή μαστογραφία σε γυναίκες ηλικίας 45 έως και 74 ετών.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για την ηλικιακή ομάδα 21 έως 29 ετών προβλέπεται ανά τρία χρόνια εξέταση PAP TEST και μόνο σε περίπτωση ευρήματος προβλέπονται κολποσκόπηση και λήψη δείγματος βιοψίας από γυναικολόγο. Για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 65 ετών προβλέπεται εξέταση HPV-DNA TEST ανά πέντε χρόνια, και μόνο σε περίπτωση ευρήματος κολποσκόπηση και λήψη δείγματος βιοψίας από γυναικολόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ