Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΚΟΥΒΑ
Γιορτή αξιοπρέπειας και αντίστασης

Από την μεγάλη συγκέντρωση στην Αβάνα
Από την μεγάλη συγκέντρωση στην Αβάνα
Στο Αντιιμπεριαλιστικό Βήμα, στη Λεωφόρο Μαλεκόν στην Αβάνα, ακριβώς δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Κούβας για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ εκατομμύρια Κουβανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας. Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν ως «γιορτή αξιοπρέπειας και αντίστασης», καταδίκης του απάνθρωπου υπερεξηντάχρονου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού.

Στην Αβάνα κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Αναφέρθηκε στο «περίπλοκο και δυσμενές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της χώρας», σημειώνοντας ότι «η εντατικοποίηση της αμερικανικής πολιτικής της μέγιστης ασφυξίας του λαού, καθώς και οι εσωτερικές μας ανεπάρκειες, διαμορφώνουν αυτό το σενάριο», που όπως είπε «επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα κατανάλωσης, τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων».

Τόνισε ότι «οι Κουβανοί εργάτες, με την πεποίθηση των ιδιοκτητών των θεμελιωδών μέσων παραγωγής, πρέπει να ελέγχουν και να επιβλέπουν όλο και περισσότερο τους πόρους που διαθέτουμε, καθώς και να διατηρούν έναν αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την απειθαρχία και τις παρανομίες».

Εκλεισε καταγγέλλοντας το έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τη συμβολή των ΗΠΑ.

Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν ο ηγέτης της Επανάστασης Ραούλ Κάστρο και ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ Μπερμούντες, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας. Συμμετείχαν επίσης 1.000 διεθνείς προσκεκλημένοι από 58 χώρες και 220 οργανώσεις.

Από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Νίκο Ζώκα, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκπροσώπησε ο εκτελεστικός γραμματέας, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ