Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων «στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος»

Δεκάδες συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι

Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Σι ο Βούτσιτς
Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Σι ο Βούτσιτς
Η Σερβία έγινε χτες η πρώτη χώρα της Ευρώπης με την οποία η Κίνα υπέγραψε συμφωνία για την αναβάθμιση της συνεργασίας τους «στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος» - όπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - αφού 8 χρόνια πριν είχε ήδη γίνει η πρώτη χώρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έγινε «ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος της Κίνας».

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη βαλκανική χώρα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μίλησε για «μια στρατηγική επιλογή που έγινε και από τις δύο πλευρές», χαρακτηρίζοντας τη διμερή σχέση «πρότυπο» για τις σχέσεις που συνολικά η Κίνα μπορεί να αναπτύξει με δυνάμεις της Ευρώπης. Από τη πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος στον Σι είπε ότι «το όραμα του κόσμου που πρεσβεύετε εμπνέει και δίνει δύναμη στη μικρή μας χώρα, η οποία σήμερα βαδίζει με γενναιότητα και περηφάνια στον δρόμο της προόδου και της επιτυχίας» και χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη διμερή σχέση.

Ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους. Ο Βούτσιτς δεν παρέλειψε να πει ότι «για τη Σερβία υπάρχει μόνο μία Κίνα, η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της ενιαίας Κίνας», εισπράττοντας τα χειροκροτήματα του Σι.

Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Από 1η Ιούλη τίθεται σε εφαρμογή η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, που σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η χώρα του αποκτά «πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών», καθώς 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

Αναζήτηση διαύλων προς όλη την Ευρώπη

Σήμερα ο Σι αναμένεται στη Βουδαπέστη, όπου θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του, η οποία άρχισε από τη Γαλλία.

Αρθρογραφώντας στην ουγγρική εφημερίδα «Magyar Nemzet», ο Σι υποστήριξε ότι Πεκίνο και Βουδαπέστη «βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως εταίρο προτεραιότητας για συνεργασία. Εχουμε περάσει από κοινού δυσκολίες και έχουμε αψηφήσει μαζί τις πολιτικές της ισχύος μέσα σε ασταθείς διεθνείς καταστάσεις. Εχουμε βρει τον δρόμο μας, που αντιστοιχεί σε κυρίαρχα κράτη που θέλουν να διεξάγουν ανεξάρτητες φιλικές ανταλλαγές με άλλες χώρες». Εστιάζοντας δε στη διμερή συνεργασία που προχωρά στο πλαίσιο των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού», είπε ότι «θα συνεργαστούμε για τη δημιουργία μεγαλύτερης συνέργειας μεταξύ της πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος" και της "Στρατηγικής της Ουγγαρίας για το Ανατολικό Ανοιγμα", και θα επιταχύνουμε την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βουδαπέστης - Βελιγραδίου, καθώς και άλλων σημαντικών έργων συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ