Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Γεωργία και Αρμενία

Εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην περιοχή

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία ενάντια στο νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων», ως αποτέλεσμα της έντασης της γεωπολιτικής διαπάλης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους στην Τιφλίδα, για να διαμαρτυρηθούν για ακόμη μια φορά ενάντια στο νομοσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση στο Κοινοβούλιο. Σήμερα θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Το Σάββατο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ευρώπης και κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι «Οχι στη ρωσική νομοθεσία», «Οχι στη ρωσική δικτατορία».

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 άτομα για «χουλιγκανισμό» και «ανυπακοή στην αστυνομία» και διέλυσε τις συγκεντρώσεις χτες το πρωί, όταν σημειώθηκαν νέα επεισόδια.

ΗΠΑ και ΕΕ αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που υποχρεώνει ΜΚΟ, «ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων» και ΜΜΕ να εγγράφονται ως «οργανισμοί που προωθούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης» εάν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Η ΕΕ προειδοποιεί ότι αν ψηφιστεί θα θέσει σοβαρά εμπόδια στις «προοπτικές ένταξης» της Γεωργίας, που έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο, ωστόσο το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» διαθέτει αρκετές ψήφους ώστε να το περάσει.

Μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στο Γερεβάν

Στην Αρμενία η αστυνομία ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη 151 διαδηλωτών που επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους στην πρωτεύουσα Γερεβάν για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει αρκετά συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για «συνθήκη ειρήνης» και οριοθέτηση των συνόρων.

Οι αντιδράσεις σημειώνονται εδώ και βδομάδες, με κατοίκους της μεθόριας περιοχής Ταβούς να ξεκινούν πορεία προς την πρωτεύουσα, η οποία κορυφώθηκε με διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις 9 Μάη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γερεβάν.

Πριν από αυτό, η κυβέρνηση της Αρμενίας αντιμετώπισε βδομάδες διαδηλώσεων, μερικές φορές κλείνοντας τον κύριο άξονα της χώρας Βορρά - Νότου, που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία.

Επικεφαλής του κινήματος «Ταβούς στο όνομα της πατρίδας» είναι ο αρχιεπίσκοπος της περιοχής, Μπ. Γκαλστανιάν, ο οποίος ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ν. Πασινιάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ