Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πρόταση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Ο Κ. Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου Ιρανού σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέφερε στο προσκήνιο την προθυμία της Τεχεράνης να προχωρήσει σε «απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ».

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη διπλωματία την καλύτερη επιλογή (...) Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσης είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε την Κυριακή ο Κ. Χαραζί, σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, από τη διεθνή συμφωνία για το οποίο αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε» το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφέρεια «απαλλαγμένη από τα πυρηνικά», πρόσθεσε ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (1997-2005).

Πάντως η κυβέρνηση του Ιρανού Προέδρου Ε. Ραϊσί δεν φαίνεται επισήμως ανοικτή σε απευθείας διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι επαφές Τεχεράνης - Ουάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ, το Ομάν, η Ελβετία και ενίοτε μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χτες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Την Κυριακή ο Ιρανός βουλευτής Αχμαντ Μπακσαγιές Αρντεστανί, μιλώντας στο ιρανικό δίκτυο «Rouydad 24», προκάλεσε αναστάτωση δηλώνοντας πως η χώρα του έχει ήδη επιτύχει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε δε πως επιλέγει να μην το ανακοινώνει δημοσίως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ