Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρώτη δύναμη στην Καταλονία

Μεγάλη πτώση για τα «αυτονομιστικά» κόμματα

Πρώτο κόμμα αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας την Κυριακή, κερδίζοντας 42 έδρες (+9 από τις προηγούμενες εκλογές) στο τοπικό 135μελές Κοινοβούλιο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το «αυτονομιστικό» κόμμα «Junts per Catalunya» (Μαζί για την Καταλονία) του Κ. Πουιτζντεμόν, με 35 έδρες (+3 έδρες από το 2021), ενώ το μέχρι πρότινος στην εξουσία, θεωρούμενο ως πιο «μετριοπαθές αυτονομιστικό» κόμμα «Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), του Π. Αραγονές, κέρδισε μόλις 20 έδρες (έχασε 13 έδρες).

Συνολικά, τα λεγόμενα «αυτονομιστικά» κόμματα της Καταλονίας μείωσαν τις δυνάμεις τους και έχασαν την πλειοψηφία τους στο τοπικό Κοινοβούλιο. Τα τρία «αυτονομιστικά» κόμματα (Junts, ERC και το «αριστερό» CUP που έπεσε από τις 9 στις 4 έδρες) διαθέτουν μόλις 59 έδρες.

Ακόμη και αν περιληφθούν οι 2 έδρες της Καταλανικής Συμμαχίας, μιας νέας «αυτονομιστικής» ακροδεξιάς παράταξης, με την οποία τα ERC και CUP έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν, οι «αυτονομιστικές» παρατάξεις απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών.

Ο Πουιτζντεμόν δήλωσε παρ' όλα αυτά ότι σκοπεύει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της «ανεξαρτησίας» της Καταλονίας. Ο Πουιτζντεμόν, που βρίσκεται στην εξορία από το 2017, διαπραγματεύτηκε την αμνηστία των «αυτονομιστών» αξιωματούχων, προκειμένου να βοηθήσει τον Π. Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (Σοσιαλιστικού Κόμματος και Sumar).

Επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σ. Ιγια, δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με την ERC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ