Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Γίγαντας ορθός ο διανοούμενος κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός

Κυκλοφόρησε η αφιερωματική έκδοση σε επιμέλεια του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες, ένα σημαντικό βιβλίο θα κοσμεί τις προθήκες του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής»: Πρόκειται για την έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στον μεγάλο διανοητή Δημήτρη Γληνό, 80 χρόνια από τον θάνατό του.

Τιμώντας τον Γληνό και «περπατώντας» στη γραμμή σκέψης που ο ίδιος ακολούθησε, δηλαδή τη δημιουργική ιστορική μελέτη του παρελθόντος, δίνοντας βάρος στην ουσία και όχι στις μορφές, μπορούμε να διατυπώσουμε με σιγουριά τα εξής: Ο Γληνός είναι γνήσιο παιδί της εποχής του. Αποδεχόμενος και αφομοιώνοντας τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό, συναντιέται με την ανάγκη μιας ανατρεπτικής ανασύνθεσης του κόσμου ως ολότητας. Την επανάσταση (...) (από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα).

Η έκδοση περιλαμβάνει τις ομιλίες από την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 2023, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνονται δηλαδή η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και οι παρεμβάσεις του Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, του Δημήτρη Κοιλάκου, μέλους της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και Βασίλη Μόσχου, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, περιλαμβάνει εκτενές άρθρο της Ρόζας Ιμβριώτη με τίτλο «Η προμηθεϊκή του θέληση γι' αναγέννηση» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», τ. 109 (1964), με επίκεντρο τις παιδαγωγικές αντιλήψεις του και τη σημαντική συμβολή του στον τομέα της Εκπαίδευσης, στη διαπαιδαγώγηση των διαπαιδαγωγητών.

Στην έκδοση ο αναγνώστης θα βρει αναλυτική εργογραφία του Δ. Γληνού, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα έργα του, σε όλους τους τομείς, λογοτεχνία, φιλολογία, φιλοσοφία, παιδαγωγικά, βιβλιοκρισίες, πολιτικοκοινωνικά, με επιμέλεια του Γ. Βαλέτα, καθώς και εργογραφία για τον Δημήτρη Γληνό και όσα αφιερωματικά εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του. Η εργογραφία αυτή επανεκδίδεται και συμπληρώνεται ώστε να αποτελέσει πηγή άντλησης ιστορικών στοιχείων με μια πληρότητα, να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους σύγχρονους και νέους μελετητές του έργου του Δ. Γληνού.

Τέλος, για πρώτη φορά εκδίδονται άρθρα του, που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», με αφορμή το ταξίδι του στην ΕΣΣΔ, αρχής γενομένης από το φύλλο της 27ης Σεπτέμβρη 1934. Στη συγκεκριμένη έκδοση έχει γίνει μία επιλογή και παρουσιάζονται τα 4 από τα συνολικά 85 άρθρα που δημοσιεύτηκαν. Σε αυτά ο Δημήτρης Γληνός αποτυπώνει με ιδιαίτερη αμεσότητα, ζωντάνια και με διαλογική γραφή, όλα όσα είδε στη νεαρή Σοβιετική Ενωση την οποία επισκέφτηκε με τον Κώστα Βάρναλη, το 1934, προσκεκλημένοι στο 1ο Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων.

***

Πιο συγκεκριμένα, τα επιλεγμένα αυτά άρθρα και οι εντυπώσεις του αφορούν τα:

  • «Μία βραδιά στο σπίτι του Γκόργκι», που περιγράφει τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Σοβιετικών και ξένων συγγραφέων στο σπίτι του λογοτέχνη και τη συζήτηση που άνοιξε μεταξύ αυτών εστιάζοντας στον ρόλο ευρύτερα των διανοουμένων στην κοινωνία, αλλά και πιο συγκεκριμένα απέναντι στη νεαρή σοβιετική εξουσία και το κράτος της.
  • «Μουσείο προστασίας της μητέρας και του παιδιού», που αναφέρεται στα μέτρα στήριξης και προστασίας που έλαβε το εργατικό κράτος απέναντι στη γυναίκα, στις ανάγκες και τα δικαιώματά της, σε σχέση με την ένταξή της στην εργασία, την υγεία της, την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα των παιδιών.
  • «Σε ένα θεραπευτήριο κοινών γυναικών», που περιγράφει την τιτάνια κοινωνική προσπάθεια να επανεντάξουν στην κοινωνία τις γυναίκες που κατά το προηγούμενο κοινωνικό καθεστώς αποτελούσαν θύματα της εμπορίας του σώματος.
  • «Υγεία», όπου αποτυπώνει τα άλματα που επιτεύχθηκαν στον τομέα αυτόν, με έμφαση στο πρωτογενές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε γειτονιές, σε χώρους εργασίας, το ύψος των αναβαθμισμένων παροχών και ποιότητας ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να είναι υγιείς.

Διαβάζοντας αυτά τα άρθρα μένεις άναυδος από το ταχύ βήμα που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι στη Ρωσία και τα αποτελέσματά του, που τα χωρίζει άβυσσος όχι με το επίπεδο παροχών του καπιταλισμού του 20ού αιώνα και το 1934 αλλά και με τον καπιταλισμό του 21ου αιώνα και το 2024!

Πολύτιμα άρθρα καθώς με τη γλαφυρότητά τους μας μεταφέρουν σχεδόν έναν αιώνα πίσω, εκεί που η ανθρωπότητα έκανε το άλμα της προς τα μπρος και απέδειξε ότι με αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια, τις αντιθέσεις, την εκμετάλλευση, τη δυστυχία και να τραβήξει προς τα μπρος. Τα άρθρα αυτά αποτελούν φωτεινό φάρο όχι για να κοιτάμε αποσβολωμένοι τη βαρβαρότητα όπως εκτυλίσσεται στο παρόν, αλλά για να αδράξουμε το μέλλον που μας ανήκει.

Ευελπιστούμε η έκδοση αυτή, μαζί με τις πολιτικές μας «αποσκευές» και τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, να μας κάνει πιο ικανούς να προσεγγίσουμε το πολυσχιδές και ανεξάντλητο έργο του Δ. Γληνού, που πηγάζει όχι μόνο από τη φωτεινή σκέψη του, μα πάνω απ' όλα από την αγωνιστική του στάση να υπηρετήσει το υπέρτατο καθήκον του να σπάσουν όλες οι αλυσίδες, να γκρεμιστούν όλα τα τείχη που κρατούν στα σκοτάδια και στην αδυναμία τα εκατομμύρια των σύγχρονων σκλάβων (περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι», 1933). Αυτό το καθήκον έχει ανατεθεί στις σύγχρονες στρατιές των σκλάβων, που είναι ανάγκη να συμβουλευτούμε την πλούσια παρακαταθήκη και κληρονομιά μας, για να γίνουμε πιο ικανοί σε αυτήν τη μεγάλη υπόθεση. Μέσα σε αυτήν την κληρονομιά στέκει γίγαντας ορθός ο διανοούμενος κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά την Κυριακή το κινηματογραφικό αφιέρωμα, στο «Studio New Star Art Cinema» (2024-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-11-28 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων (2005-10-18 00:00:00.0)
Παρουσίαση βιβλίου για τον Γληνό (1997-12-10 00:00:00.0)
Για τον Δ. Γληνό (1997-12-09 00:00:00.0)
Παρουσίαση έκδοσης του ΚΜΕ (1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ