Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Στις 9 Ιούνη οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που όλοι σας φοβάστε

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Eurokinissi

Η αλήθεια είναι ότι δεν γίναμε σοφότεροι από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Οχι πως περιμέναμε κάτι διαφορετικό, βέβαια... Και νομίζουμε ότι δεν έγιναν σοφότεροι και όσοι μας παρακολουθούν.

Ολη η αντιπαράθεση περιστρέφεται και σήμερα γύρω από το ποιος είναι ο πιο πιστός, ο πιο αυθεντικός εκφραστής της πολιτικής της ΕΕ, η πολιτική της οποίας είναι απολύτως ένοχη και για το πρόβλημα της ακρίβειας, κ. Ανδρουλάκη, κ. Φάμελλε, κ. Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι, όπως ανέλυσα και στην πρωτολογία μου. Το έχετε κάνει και σλόγκαν: «Ποιος φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη». Βέβαια, εσείς όταν λέτε «Ευρώπη» εννοείτε την ΕΕ των λόμπι, της διαφθοράς, των επιχειρηματικών ομίλων, των πολέμων. Γιατί υπάρχει και η Ευρώπη των λαών, των αγροτών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και έφτασαν μέχρι την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών και πλημμύρισαν την πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Των φοιτητών, που διαδηλώνουν στα πανεπιστήμιά τους ενάντια στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης. Των λαών που αντιτίθενται και αγωνιούν για την εμπλοκή των χωρών τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Και εδώ κανείς σας δεν ακούμπησε το τεράστιο ζήτημα που ανέφερα και πριν και σχετίζεται άμεσα με το θέμα της σημερινής συζήτησης. Μιλάω για την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ, τους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς. Μιλάω για το μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα που πληρώνει ο λαός μας για να βρίσκεται η φρεγάτα «Υδρα» στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια αποστολή που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της πατρίδας.

Στους σχεδόν 3 μήνες που βρίσκεται εκεί, έχετε δαπανήσει περίπου 45 εκατομμύρια. Για πείτε μας, πόσους γιατρούς, πόσους δασκάλους και καθηγητές θα μπορούσατε να προσλάβετε με αυτά τα χρήματα; Για να μην πιάσω τα «Rafalle», τις «Belhara», τα F-35, ή και το «Iron Dome», που ετοιμάζεστε τώρα να αγοράσετε, όπως μας είπατε, κ. Μητσοτάκη, στην πρωτολογία σας.

Ολα για τις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις

Και γιατί τα δίνετε όλα αυτά τα χρήματα; Για να εκπληρώνει η χώρα τις συμμαχικές - τις ΝΑΤΟικές δηλαδή - υποχρεώσεις της και να μπορεί να υπολογίζει, λέτε, στη στήριξη των συμμάχων. Ποιων συμμάχων; Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας; Που αμφισβητεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που σας μίλησε πάλι ο κ. Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, που προχωρά σε προκλήσεις όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και τόσα άλλα;

Και εσείς συνεχίζετε να καλλιεργείτε έναν επικίνδυνο εφησυχασμό στον ελληνικό λαό, γιατί σας ενδιαφέρει να υλοποιήσετε τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη συγκράτηση της Τουρκίας στην ευρωατλαντική αγκαλιά.

Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Αλβανίας; Με τις γνωστές πρόσφατες προκλήσεις του κ. Ράμα; Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Βόρειας Μακεδονίας; Η ηγεσία της οποίας επανέφερε πλέον, κανονικά και με τον νόμο, την αλυτρωτική ονομασία «Μακεδονία» για το κράτος της;

Και μην παριστάνετε τους δικαιωμένους, κύριοι της κυβέρνησης, Γιατί εσείς ποτέ δεν αμφισβητήσατε τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μόνο που κάνατε ήταν να ψαρεύετε στα βρώμικα νερά του δήθεν εθνικισμού και μόλις γίνατε κυβέρνηση την κάνατε ευαγγέλιο, ακριβώς επειδή είναι ΝΑΤΟική.

Δεν μιλάω καν για εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, που βγάλατε όλη τη βρώμικη δουλειά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και παραμυθιάζατε τον κόσμο, ακόμα και προοδευτικούς ανθρώπους με τίμιες προθέσεις, ότι με τη Συμφωνία αυτή θα λυθούν δήθεν τα προβλήματα και θα συνυπάρξουν αρμονικά οι λαοί. Λες και έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο εκεί που πατάει το πόδι της - ή μάλλον τη μπότα της - η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ...

Η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ κόβεται μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ

Συνολικά, λοιπόν, αναδείχθηκε και σήμερα η σύμπλευση όλων σας στα βασικά ζητήματα της ακολουθούμενης πολιτικής. Γι' αυτό και λέμε σε όσους και όσες σκέφτονται - και πολύ σωστά το σκέφτονται - ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να κοπεί η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ κόβεται μόνο με την ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου αυτής της πολιτικής, δηλαδή του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που ήταν αντίπαλος της ΕΕ από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, σταθερά και αταλάντευτα.

Στη χώρα μας ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του. Αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει, όπως και ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Και αυτό φάνηκε σε όλες τις μεγάλες απεργιακές μάχες, στους αγώνες του τελευταίου χρόνου. Οπως και πριν λίγες μέρες, την Πρωτομαγιά, με τις κόκκινες σημαίες της εργατικής τάξης και τις πολύχρωμες σημαίες του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης να ανεμίζουν ξανά στο Σύνταγμα.

Δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα

Γιατί εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα, στη γενοκτονία που ήδη μετρά πάνω από 35.000 νεκρούς, όπως θέλει να μας κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια ΝΔ που στηρίζει απροκάλυπτα το καθεστώς ενός εγκληματία πολέμου, όπως αποκάλεσε ακόμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Νετανιάχου, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της δίνουν άλλοθι με τη στάση τους.

Εμείς σας προτείναμε απλά και καθαρά, αφού και εσείς - όπως είπε στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης - λέτε ότι συμφωνείτε με την ύπαρξη δύο κρατών που να ζουν ειρηνικά δίπλα δίπλα, Ισραήλ και Παλαιστίνης: Γιατί δεν προχωράτε εδώ και τώρα να γίνει πράξη, όπως κατέθεσε την πρότασή της όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η αναγνώριση ανεξάρτητου, ελεύθερου παλαιστινιακού κράτος, που είναι απόφαση ομόφωνη της Βουλής από το 2015; Ηδη προχωράνε σε αναγνώριση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία. Τι περιμένετε; Γιατί αφήνετε να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα; Που ακόμα και το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ σήμερα, όπως είδατε, έδωσε εντολή στο Ισραήλ, στον Νετανιάχου, να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα.

Δίπλα στους δίκαιους αγώνες του λαού για την Υγεία

Επίσης, είμαστε δίπλα και παρόντες στους δίκαιους αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού, ενάντια στο σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. Ενάντια στις τραγικές ελλείψεις και στην εξάντληση των γιατρών, των νοσηλευτών, που ήταν ήρωες στην πανδημία, αλλά οι ίδιοι είναι που είναι ήρωες και σήμερα.

Κι ας πάψατε πλέον, κύριοι της κυβέρνησης, να τους χειροκροτείτε ως «ήρωες», αλλά αντί γι' αυτό τους λέτε τώρα «κάφρους» και «ανθρωπάκια», διά στόματος του υπουργού σας, επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα και σας χαλάνε τις φιέστες! Εμείς συνεχίζουμε να τους χειροκροτούμε και σήμερα. Αλλωστε, σε αυτούς βασιζόμαστε στην περίπτωση που μας τύχει κάτι.

Η κυβέρνηση πήρε και φέτος την απάντηση από τους φοιτητές

Το ότι υπάρχει αντιπολίτευση φάνηκε και στα τεράστια συλλαλητήρια και τους αγώνες των φοιτητών, ενάντια στον νόμο - έκτρωμα για τα πανεπιστήμια. Τότε που η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει:

- Οτι είναι δίκαιο να μπαίνεις στην Ιατρική όχι με 19.000 μόρια, όπως οι «κοινοί θνητοί», αλλά μόνο με 9.000 μόρια, αν έχεις να πληρώσεις 19.000 ευρώ...

- Οτι είναι δίκαιο να έχεις εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αγοράζοντας ένα πτυχίο ιδιωτικού πανεπιστημίου αν έχει λεφτά η οικογένειά σου, αλλά να μην έχουν κανένα αναγνωρισμένο επαγγελματικό δικαίωμα οι φοιτητές - για παράδειγμα - του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την πήρατε όμως ξανά την απάντησή σας, και εσείς και η παράταξή σας στα πανεπιστήμια, αφού από τα επίσημα αποτελέσματα που επικύρωσαν οι εκλεγμένες εφορευτικές επιτροπές, και όχι τα επιτελεία της ΔΑΠ και του Μαξίμου, είναι καθαρό ότι η «Πανσπουδαστική», η παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, είναι πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχή χρονιά! Κι ας λένε ό,τι θέλουν τα φαιδρά παπαγαλάκια σας, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο...

Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα και για τα δημογραφικό, μέσα στο θέμα είναι κι αυτό, όμως η ακρίβεια και ιδιαίτερα στη λαϊκή στέγη «έχει φτάσει στον θεό», πώς να ζήσει μια νέα οικογένεια, πώς να ζήσει μια λαϊκή οικογένεια, μια μονογονεϊκή οικογένεια, πού και πώς να στεγαστούν, εκτός όλων των άλλων; Εσείς μόνο πλειστηριασμούς ξέρετε να κάνετε, να δίνετε τα σπίτια του κοσμάκη στα «κοράκια».

Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ήταν η φωνή των πολλών και όχι των επιχειρηματικών λόμπι

Είμαστε περήφανοι που σε όλους τους δίκαιους αγώνες του λαού και της νεολαίας οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποτέλεσαν σταθερό και πολύτιμο στήριγμά τους. Με την παρουσία τους έξω, στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τον λαό και τη νεολαία, αλλά και με τη στάση τους και την ψήφο τους μέσα εδώ, στη Βουλή, και στο Ευρωκοινοβούλιο. Εγκαιρα αποκάλυπταν στον λαό αυτά που τους ετοίμαζαν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Σταθερά καταψήφιζαν καθετί αντιλαϊκό. Με εκατοντάδες παρεμβάσεις, ομιλίες, Ερωτήσεις, προτάσεις, μετέφεραν και εδώ, σε αυτήν την αίθουσα, και στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου, τα αιτήματά τους, τα πραγματικά προβλήματα...

Αποτελούσαν έτσι τη φωνή των πολλών, των αδικημένων, και όχι των επιχειρηματικών λόμπι, που όλα τα άλλα κόμματα στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο, και μάλιστα τους θεωρείτε, όπως ψηφίσατε όλοι και στο Ευρωκοινοβούλιο, «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»! Μην πω τίποτα βαρύ τώρα, ώρες που είναι κι απ' το βήμα που είμαι... Δεν το λέω!

Ο λαός ξέρει πολύ καλά τη σταθερότητα του σάπιου συστήματος

Και ένα τελευταίο. Γιατί, αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκβιάσει με την απειλή της πολιτικής σταθερότητας αν η ΝΔ δεν πιάσει έστω το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, που είναι περίπου 10% κάτω από το περσινό της 41%;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ομολογία για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα όσων ετοιμάζετε. Και βέβαια κυβέρνηση θα υπάρχει στις 10 Ιουνίου, μετά την Κυριακή των εκλογών. Απλώς θέλετε να έχετε τα χέρια σας λυμένα, να μην έχετε τον κόσμο στον δρόμο να διαμαρτύρεται, όπως ομολογείτε μόνοι σας.

Αλήθεια, αν αυτά που ετοιμάζεστε να κάνετε είναι προς όφελος του λαού, τότε γιατί φοβούνται κάτι τέτοιο;

Δεν περιμένουμε απάντηση, ρητορικό είναι το ερώτημα...

Τη σταθερότητά σας, τη σταθερότητα αυτού του σάπιου συστήματος, την ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Σταθερότητα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα που βγαίνουν από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων, που παλεύουν να κρατήσουν ένα μικρό μαγαζί και τους φορολογείτε φέτος από το πρώτο ευρώ, για εισοδήματα που δεν έχουν. Αλλά όταν σας λέμε να φορολογήσετε τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, κάνετε λες και σας πατάνε τον κάλο και βρίσκετε στα γρήγορα καμιά δεκαριά λόγους για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να συμβεί!

Τα πλεονάσματα βγαίνουν επίσης από τις περικοπές σε έργα πραγματικής Πολιτικής Προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά. Πρόσφατα, μάλιστα, αφαιρέσατε από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και τα ελάχιστα που προορίζονταν για αντιπλημμυρικά.

Δεν αφαιρέσατε όμως από το 85% των κονδυλίων αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που πάνε «καρφί» στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα πλεονάσματα βγαίνουν από την αντιμετώπιση της ζωής του λαού ως κόστους

Τα πλεονάσματα βγαίνουν από την υποχρηματοδότηση κάθε τομέα που αφορά τη ζωή του λαού και αντιμετωπίζεται ως κόστος. Οπως οι εγκληματικές επιλογές που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, ένα έγκλημα που το ΚΚΕ έχει πάρει όρκο να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες. Κάτι που επείγει μάλιστα μετά τη χτεσινή (σ.σ. 23/5) δικογραφία και τις ποινικές ευθύνες που σαφώς υπάρχουν για τη συγκάλυψη, τα μπαζώματα και τόσα άλλα. Τα πλεονάσματα τα βγάζετε κι από άλλα, όπως η προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: Σε ολόκληρο τον Δυτικό Τομέα, όπου ήμουν προχτές και θα πάω ξανά σε λίγο, στην περιοχή δηλαδή όπου δολοφονήθηκε πριν λίγες βδομάδες η 28χρονη Κυριακή έξω από το αστυνομικό τμήμα, λειτουργεί μόνο ένα συμβουλευτικό κέντρο για γυναίκες, το οποίο βρίσκεται στο Περιστέρι...

Και αυτό δουλεύει με τρεις εργαζόμενους όλους κι όλους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης! Και μετά, κάθε φορά που έρχεται και μια καινούργια γυναικοκτονία, κάθε φορά που ένας δράστης - τέρας αφαιρεί τη ζωή μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας, επειδή στο σάπιο μυαλό του την θεωρεί ιδιοκτησία του, που μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει, μας λέτε λίγο - πολύ ότι της είχατε δώσει το panic button αλλά αυτή δεν το χρησιμοποίησε... Δική της ευθύνη πάλι.

Σαν δεν ντρεπόμαστε...

Τα ίδια και με την 40χρονη εργάτρια στο Μενίδι πριν από λίγες μόλις μέρες... Δεν θα καθίσουμε όμως με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε την επόμενη γυναικοκτονία. Θα παλέψουμε για να υψωθεί τείχος προστασίας για κάθε γυναίκα. Για όλα αυτά που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, με αξιοπρέπεια.

Δυνατό ΚΚΕ είναι μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας

Στις 9 Ιούνη οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που όλοι σας φοβάστε. Να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ, που είναι και δική σας. Να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να απορρίψουν τόσο τους κυβερνητικούς εκβιασμούς όσο και τις αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας, που έρχονται ξανά από το παρελθόν. Οτι δήθεν με μια άλλη κυβέρνηση δική τους, αλλά εφαρμόζοντας τις ίδιες πολιτικές της ΕΕ, κάνοντας όλα τα χατίρια των εκμεταλλευτών, θα δει και ο λαός άσπρη μέρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ ταυτόχρονα είναι αυτή που θα αφήσει πίσω, στο περιθώριο, τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, όπως κι αν εμφανίζονται αυτές εδώ μέσα ή έξω απ' αυτήν την αίθουσα, δήθεν εθνικά, δήθεν λαϊκά, δήθεν πατριωτικά, που παριστάνουν και τους αντισυστημικούς ενώ είναι οι καλύτεροι υπηρέτες του συστήματος, όπως έχουν αποδείξει και με τη στάση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και απέναντι στις ζωντανές διεργασίες του λαϊκού μας κινήματος.

Δυνατό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη, για να πάρουν η κυβέρνηση, η ΕΕ, τα κόμματά τους και το σύστημά τους, μήνυμα αντίστασης. Για να πάρουν ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Για όλα αυτά που θα κατακτήσουμε αύριο με τον αγώνα μας και με το ΚΚΕ μπροστά, στην πρώτη γραμμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ