Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Επανεξέταση της σχέσης τους μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής»

«Προειδοποιήσεις» για τη ζωή του από επίτροπο της ΕΕ καταγγέλλει ο Γεωργιανός πρωθυπουργός

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και στη Γεωργία, όπως φάνηκε και από τον νόμο περί «ξένης επιρροής» που εγκρίθηκε πρόσφατα στο κοινοβούλιο, εν μέσω «φιλοδυτικών» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν το σύνολο των σχέσεων και της συνεργασίας τους με τη Γεωργία μετά την υιοθέτηση του νόμου, ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. Η Ουάσιγκτον, που παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, στέλνοντας αξιωματούχους στην Τιφλίδα σε όλη τη διάρκεια των αναταραχών, είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις, να κόψει τη χρηματοδότηση προς τη Γεωργία κ.λπ.

«Ξεκινάω (...) πλήρη επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γεωργίας», τόνισε ο Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε βάρος όσων η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει ότι ευθύνονται για την «υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Γεωργία, καθώς και σε βάρος συγγενών τους.

Κάλεσε δε «τους Γεωργιανούς ηγέτες να επανεξετάσουν το νομοσχέδιο και να λάβουν μέτρα για να ικανοποιήσουν τις δημοκρατικές και ευρωατλαντικές προσδοκίες της χώρας».

Επιπλέον, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αμερικανικές αρχές επιστρατεύουν ένα ρεσιτάλ καταστολής εναντίον των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατήγγειλε υποκριτικά τις «τακτικές καταστολής» που χρησιμοποιούνται «για να συντριβεί κάθε θεμιτή διαφωνία, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και θεμελιώδεις ελευθερίες του γεωργιανού λαού»...

Νωρίτερα ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τον νόμο «βγαλμένο απευθείας από εγχειρίδιο της Μόσχας».

Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε ΜΚΟ και ΜΜΕ που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό σε ποσοστό πάνω από 20% θα εγγράφεται σε κατάλογο «οργανώσεων που προωθούν συμφέροντα ξένης δύναμης» και θα υποβάλλεται σε κυβερνητικό έλεγχο. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με νομοθέτημα που τέθηκε σε εφαρμογή στη Ρωσία.

Η ΕΕ προειδοποιεί τη γεωργιανή κυβέρνηση ότι ο νόμος εμποδίζει την ευρωενωσιακή προοπτική ένταξης της Γεωργίας.

Στο μεταξύ, σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Κομπαχίτζε, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υιοθέτησης του νόμου περί «ξένης επιρροής» ένας από τους επιτρόπους της ΕΕ σε τηλεφωνική συνομιλία τον «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να έχει την τύχη του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρ. Φίτσο, που την προηγούμενη βδομάδα έγινε απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη, που θέλει να σπείρει αναταραχή».

Αζερμπαϊτζάν: Πήρε τον έλεγχο στα χωριά που παρέδωσε η Αρμενία

Σε μια άλλη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου όπου αντιπαρατίθενται όλο και πιο ανοιχτά η «Δύση» με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο σε 4 χωριά στην επαρχία Γκαζάκ, στα σύνορα με την Αρμενία, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Γερεβάν.

Η έκταση του εδαφών που επιστράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο συμφωνίας για την οριοθέτηση συνόρων είναι 6,5 τ.χλμ., δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κυβέρνησης.

Τον Απρίλη η Αρμενία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει ακατοίκητα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν «ορόσημο» προς μια «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Γερεβάν και Μπακού, έπειτα από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους.

Η απόφαση του Αρμένιου πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν να παραδώσει τα 4 χωριά προκάλεσε διαμαρτυρίες στη χώρα, με διαδηλωτές να τον καλούν να παραιτηθεί γι' αυτήν την «προδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ