Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EUROLEAGUE
ΠΑΟ ... επτά αστέρων

Το έβδομο τρόπαιο στην ιστορία τους κατέκτησαν στο Βερολίνο οι «πράσινοι» επικρατώντας στον τελικό της Ρεάλ Μαδρίτης

Στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ επέστρεψε ο Παναθηναϊκός, που κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-80 στον τελικό του Φάιναλ 4 που έγινε στο Βερολίνο. Ετσι οι «πράσινοι» έφτασαν στην κατάκτηση του 7ου τροπαίου τους στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ, του πρώτου μετά από 13 χρόνια, αλλά και του δεύτερου στο Βερολίνο, μετά από εκείνο το 2009. Η νέα επιτυχία έδωσε το έναυσμα αργά το βράδυ της Κυριακής να ξεσπάσει κύμα πανηγυρισμών από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με την αποστολή να γνωρίζει αποθεωτική υποδοχή από χιλιάδες φίλους της ομάδας κατά τη χτεσινή της άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τα «πράσινα» ρεκόρ

Με τη νέα επιτυχία του ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στην τρίτη θέση της λίστας με τους πολυνίκες του θεσμού, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (11 κατακτήσεις) και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (8 κατακτήσεις) και προσπερνώντας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση στη σχετική λίστα με 6 κατακτήσεις. Παράλληλα το «τριφύλλι» διατήρησε και την εξαιρετική παράδοση που έχει όσον αφορά την παρουσία του σε τελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης, μετρώντας 7/7 στο πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών και στη Euroleague, ενώ μετράει μόλις έναν χαμένο τελικό, αυτόν της Suproleague το 2001 (είχε διεξαχθεί παράλληλα με τη νεοσύστατη τότε Euroleague). Για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν ήταν ο τρίτος του τίτλος στη διοργάνωση, καθώς έχει και δύο με την Εφές, ενώ ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Σλούκας, έγινε ο πρώτος Ελληνας παίκτης που κατακτά το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (προηγουμένως είχε πανηγυρίσει κατακτήσεις με Ολυμπιακό και Φενερμπαχτσέ).

Ανοιξαν τον δρόμο Σλούκας και Ναν


Eurokinissi

Στον τελικό του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επιτυχία κυρίως με την εμφάνισή του στο β' μέρος, όταν οι παίκτες του Αταμάν έλυσαν τα προβλήματα στο παιχνίδι τους, με κατακόρυφη βελτίωση της αμυντικής τους λειτουργίας και έχοντας ως κορυφαίο τον Σλούκα (24 π.). Αρχικά η Ρεάλ, στοχεύοντας σε back to back κατακτήσεις, μπήκε πιο δυνατά και βρίσκοντας τις λύσεις κοντά στο καλάθι είχε τον έλεγχο μέχρι τις αρχές του 3ου δεκαλέπτου, αποκτώντας διψήφια διαφορά (41-27 στο 12'). Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση λίγο πριν την ανάπαυλα, «ροκανίζοντας» τη διαφορά (54-49 ημίχρονο), ενώ ξύπνησε οριστικά στην επανάληψη: Κλείνοντας ακόμα περισσότερο αμυντικά και με μπροστάρηδες επιθετικά καταρχάς τον Ναν (21 π.) και αργότερα τον Σλούκα, βρέθηκε μπροστά στο σκορ στο 30' (61-64) και από τότε, πατώντας το γκάζι, δεν ξανακοίταξε πίσω.

Ρεάλ Μαδρίτης: Κοζέρ 2, Ρούντι, Καμπάτσο 12 (2), Χεζόνια 8 (1), Ροντρίγκεθ 11 (1), Πουαριέ 8, Ταβάρες 4, Γιουλ 6 (2), Γιαμπουσέλε 8 (2), Εντιαγιέ 7 (2), Μούσα 15 (1).

Παναθηναϊκός: Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 3 (1), Σλούκας 24, Παπαπέτρου 4, Γκραντ 11 (2), Ναν 21, Λεσόρ 17, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις, Χουάντσο 5, Μήτογλου 8 (2).

Στην 3η θέση ο Ολυμπιακός

Στην 3η θέση του βάθρου της Euroleague ανέβηκε ο Ολυμπιακός, που στον μικρό τελικό νίκησε τη Φενερμπαχτσέ με 87-84, ξεσπώντας έτσι και για τον αποκλεισμό του στα ημιτελικά από τη Ρεάλ. Οι «ερυθρόλευκοι», αν και έκαναν τα εύκολα δύσκολα στο τέλος, ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος, φτάνοντας και σε διψήφιες διαφορές, με τη Φενέρ να αντιδρά στο 4ο δεκάλεπτο και να προσπαθεί να κλέψει το ματς, αλλά τους παίκτες του Γ. Μπαρτζώκα να δείχνουν χαρακτήρα. Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Πίτερς (20 π.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ