Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Καταγγέλλει σχέδια για «αποσταθεροποίηση» της περιοχής

Πιέσεις για να δεχτεί τη φιλοξενία στρατιωτικής βάσης στη χώρα κατήγγειλε ότι δέχτηκε η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του κόμματός της, και έκανε λόγο για «ένα λευκό» που της άσκησε παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τον περασμένο Γενάρη.

Μιλώντας σε μάζωξη του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται το (κόμμα της) Awami League, η Χασίνα υποστήριξε ότι αντίστοιχα σχέδια σχετίζονται με «συνωμοσία» και «σχέδιο που υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα χριστιανικό κράτος όπως το Ανατολικό Τιμόρ (που θα απαρτίζεται) από ορισμένα τμήματα του Τσατογκράμ και της Μιανμάρ». Η περιοχή Τσατογκράμ (ή Τσιταγκόνγκ) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Μπαγκλαντές και φιλοξενεί το ομώνυμο λιμάνι, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους στον Κόλπο της Βεγγάζης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «η Κίνα υποστηρίζει σταθερά το Μπαγκλαντές στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής του ακεραιότητας, υποστηρίζει σθεναρά την επιδίωξή του για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και το υποστηρίζει σθεναρά στην εναντίωσή (του) κατά της ξένης παρέμβασης».

Κατά καιρούς δημοσιεύματα εστιάζουν στα «οφέλη» που θα είχε η αξιοποίηση του μικρού νησιού Σεντ Μάρτιν (στα ανοικτά του Τσατογκράμ) για τη στέγαση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εξαιτίας της θέσης του. Στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ φέρονται να έχουν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα σε διάφορες επαφές τους στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να «θέλουν το Σεν Μάρτιν και το Μπαγκλαντές στο σχήμα QUAD (Quadrilateral Security Dialogue)», κάτι που θεωρείται ως κίνηση αποσταθεροποίησης...

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Γενάρη η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη του 50%, ενώ απείχαν πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του Εθνικιστικού Κόμματος (BNP), το οποίο η Χασίνα είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις εξέφρασαν «ανησυχία» για τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών και κατήγγειλαν τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης που είχαν προηγηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ